Следвайте ни

Невероятно, но факт: В COVID-кризата германците спестиха 7 трилиона

viber icon

Въпреки кризата от пандемията в края на миналата година, общите спестявания на населението в Германия са стигнали близо 7 трилиона евро, пише "Дойче Веле". Делът на спестеното е 16.3 процента - или от всеки 100 евро приходи 16 са били заделяни, показват данните на Федералната статистическа служба.

Разходите за потребление на частните домакинства са спаднали с 5.4 на сто спрямо 2019 г., а общите финансови активи на населението са достигнали в края на 2020 г. близо 7 трилиона евро, сочи информацията на Бундесбанк.

Оказва се, че въпреки пандемията от коронавирус германците днес са по-богати откогато и да било преди.

Огромната част от спестяванията на населението са пари в брой и влогове в банки - 2.8 трилиона евро.

Германците инвестират все повече в акции или фондове. "Частните домакинства са били много активни на капиталовите пазари през четвъртото тримесечие на 2020", твърдят от Бундесбанк. В периода октомври-декември 2020 частни лица са изкупили акции или дялове от фондове на стойност 21 млрд. евро. Според Института за проучване на капиталовите пазари DAI броят на акционерите в Германия през 2020 г. е достигнал нов рекорд: 12.35 млн. души са притежавали дялове от компании или фондове - или с 2.7 млн. души повече, отколкото година по-рано.

Затвърждава се и тенденцията мнозина да се възползват от моментните ниски лихви, за да вземат кредити - основно за покупка или строителство на жилище.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?