Следвайте ни

На турски в Twitter: Макрон призова за отговорен диалог

viber icon

Френският президент Еманюел Макрон на 19 септември призова Турция да започне отново „отговорен диалог“ за Източното Средиземноморие.

"В Ажасио изпратихме ясно послание до Турция: нека отново да започнел отговорен диалог, добросъвестно, без наивност. Този призив вече е и към Европейския парламент. Изглежда, че е чут. Нека продължим", каза Макрон в туит на турски.

На 18 септември Турция обвини Макрон, че е добавил масло в огъня по спора в Източното Средиземноморие и е затруднил решаването на проблемите.

В ексклузивно интервю за британския Channel 4 News турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че френският президент се опитва да влезе в ролята на Наполеон, който почина преди два века, но Макрон не е достатъчно силен за това.

Акар каза, че Макрон се опитва да заема роля в Източното Средиземноморие, за да скрие проблемите си във Франция .

Той подчерта, че Турция защитава своите права и интереси, напомняйки, че има приблизително 2000 км брегова линия в Източното Средиземноморие.

По въпроса на отношението на ЕС по въпроса, Акар каза, че ЕС не допринася за решението и е подвел проблема до задънена улица.

Той каза, че ЕС няма правомощия да определя или променя правила или да очертава граници в Източното Средиземноморие.

Наскоро ескалира напрежението по въпроса за проучването за находища на природен газ в Източното Средиземноморие.

Гърция оспори енергийните проучвания на Турция в региона, опитвайки се да "окупира" турската морска територия, базирана на малки острови, на ничия зема, в близост до турското крайбрежие.

Междувременно турски и гръцки военни делегации са провели технически срещи в централата на НАТО в Брюксел, за да обсъдят начини за намаляване на риска от военен инцидент на фона на нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Цветелина

Цветелина

20.09.2020 | 07:00

И това ли недоносено,герентофилно идиотче,мисли,че може да изказва някакво авторитетно мнение?!?!?!

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

19.09.2020 | 23:55

LES COMMANDES NE DOIVENT PAS ÊTRE DISCUTÉES!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?