Следвайте ни

Meteo Balkans алармират: Нов циклон носи дъжд и сняг КАРТИ

По-значителни ще са валежите късно вечерта срещу 15-ти февруари над Йонийско море, Централна Гърция и Егейско море

viber icon

Акцент на прогнозата са очакваните значителни валежи по Адриатическото крайбрежие, Унгария и Гърция. Нов средиземноморски циклон ще се образува тази вечер по Адриатическото крайбрежие, определящ времето у нас и Южните части от полуострова, пише Meteo Balkans.


По-значителни ще са валежите късно вечерта срещу 15-ти февруари над Йонийско море, Централна Гърция и Егейско море.

Процесите тази нощ –  14-ти февруари.

От северозапад към Балканския полуостров ще се пренася по-студена въздушна маса, която е свързана с нахлуването на циклон над Централна Европа, като посоката на вихъра ще е на изток, към Полша и Украйна. Над крайните северозападни части от Балканския полуостров очакваме и валежи от дъжд, над 1500 метра надморска височина ще са от сняг. Гръмотевични бури също ще се очакват, но над Адриатическо море и  част от Унгария, Босна и Херцеговина и Хърватска.

Процесите през деня  –  14-ти февруари.

По-късно през деня валежите ще обхванат и останалата част от полуострова, очакваме валежи от дъжд и сняг над 1800 метра надморска височина. Проливни валежи и гръмотевични бури очакваме и над Черна гора, Албания и Гърция. Общото количество валежи за периода ще е между 10 – 40 л/кв.м.

На картата: 
Оранжев код: За значителни валежи, проливни валежи и възможни гръмотевични бури, очакваните валежи ще са между 20-40 л/кв.м. Поривите на вятъра над тези райони ще са между 50 – 60 км в час, а по време на буря и до 70 км в час, по-значителни ще са поривите над Адриатическо море и Динарските планини.

Код за снежни бури: За възможни снежни бури над Динарските планини и Карпатите, както и за нова снежна покривка до 15 см. 


Карта на регионалния модел на Meteo Balkans – виждаме значителни валежи и образуването на нов циклон над Балканския полуостров. Циклонът ще премине южно от България.

Валежите у нас ще са главно над Югозападна България и ще са между 10 – 20 л/кв.м

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?