Следвайте ни

Катедралата Св. Джон се превръща в болница

viber icon

Нюйоркската катедрала Св. Джон ще се превърне в болница, която да приема заразените от коронавирус. Най-голямата готическа катедрала в света може да поеме капацитет от поне 200 пациента и нагоре.

Вътрешното пространство на храма е изчистено от столове, маси и всякакъв интериор, за да се превърне в полева болница. Очаква се до края на седмицата девет медицински палатки да бъдат издигнати, заяви Преподобният Клифтън Даниел III - декан на катедралата. В църквата вече са доставени и 400 легла.

Криптата, до която се слиза по извито стълбище, също ще се използва за медицински нужди. В нея ще се оформи база за медицинския персонал.  

„В по-ранните векове е било традиция църквите да се използват за лечение по време на пандемии, като чумата, да речем. Просто за нас е нещо ново.“, каза още Преподобният.

В полевата болница ще се включат медицински служители от съседната на катедралата болница „Mount Sinai Morningside“.

Декан Даниел обясни, че организирането на полевата болница е било логистично предизвикателство и остава неясно как ще се справят с някои задачи, като къпането и храненето на пациентите.

Към каузата се присъединява и неденоминационна евангелска хуманитарна организация, която наскоро направи полева болница и в „Сентрал парк“. Групата е критикувано заради острото си мнение за мюсюлманството и ЛГБТ общността, което контрастира с по-приобщаващата визия на християнството, възприета от катедралата.

„Не съм съгласен с тяхната позиция по ред въпроси, но съм готов да работим заедно, за да спасим повече животи.“, коментира Преподобният Клифтън Даниел III.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

свидетел

07.04.2020 | 18:46

Откакто почна епидемията не чувам и вой на линейки преди пищяха денонощно като ненормални.

Отговори
0 0

NYT

07.04.2020 | 18:34

Kмета и губернатора и целия град да напълнят с палатки и морги това няма да ги спаси от линчуване

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?