Следвайте ни

Каква съдба чака изгубената подводница на Хитлер, открита в Турция

viber icon

Покрити с „мрежи-призраци“ от рибарите, останките на подводница U-20, изпратена до Черно море от нацистка Германия, наскоро стана тема на документален филм, произведен в Турция.

Разположен на дълбочина 20 метра край брега на Карасу на провинция Сакария на север, той е бил част от шест подводни флота за морско господство в Черно море по време на Втората световна война.

Професор Мехмет Емин Бирпинар, заместник-министър на околната среда и градоустройството, сподели снимка на подводницата в профила си в социалните мрежи и заяви, че подводницата е „свидетел на войната“ и трябва да бъде „съхранена и отворена за водолазен туризъм“.

Режисьорът Тахсин Джейлан беше заснел документален филм от две части за нацисткия флот и наскоро отново се гмурна в района, само за да види и заснеме мрежите, покриващи  подводницата. 

В понеделник Джейлан заяви пред медиите, че флотът е имал за цел да възпира съветското господство над Черно море. „Транспортирането им тук е наистина инженерен успех. Те бяха демонтирани и докарани до река Елба и оттам, специално проектирани камиони ги откараха до Дунава. Те бяха събрани отново в румънското пристанище Констанца и пуснати в морето ”, каза той.

Джейлан отбеляза, "подводниците потопиха много съветски кораби, но когато Съветският съюз превзе Констанца, подводницити са потопени от Германия след нейното поражение във войната и подводницата край Карасу е една от тях. Така те не са попаднали в ръцете на руснаците. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?