Следвайте ни

Гугъл с ново приложение - търсиш музика чрез тананикане

viber icon

Гугъл избухна с ново приложение за търсене на музика с тананикане, подсвиркване или пеене, за радост на всички меломани. Така, ако не знаем заглавието на дадена песен, просто влизаме в мобилното приложение на Гугъл или Гугъл Асистент и чрез новия бутон "Търси песен" (Search a song), тананикаме желаната мелодия.

Търсачката ще покаже резултати, които мисли, че имат съвпадение и процентите вероятност това да е песента, която искаме. В списъка с възможни съвпадения ще има и опцията за изслушване на предложенията.

 Опцията вече е достъпна на английски за операционната система iOS и на 20 езика за "Андроид". От търсачката се надяват да разширят възможностите за търсене и на други езици в бъдеще.

Технологията, която Гугъл използва, е изкуствен интелект и машинно самообучение. Така компютърни модели трансформират звука в поредица от числа, която представя мелодията на песента. Закодираното аудио след това може да бъде сравнено с кодовете, отговарящи на вече съществуващи песни.За да "тренират" компютърните модели, от Гугъл са използвали различни източници, като пеене, подсвиркване и тананикане, както и студийни записи. За да увеличат шанса всеки да може да намери песента, която търси, от компанията са изчистили записите от фактори, които не можем да възпроизведем, като инструменталите и качеството на вокалите.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?