Следвайте ни

Германия отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена

viber icon

Днес Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена с поредица от събития, с които ще се припомни един от най-важните моменти в съвременната история на Европа, информира ДПА.

Разбиването на мразената стена на 9 ноември 1989 г. идва след мирни протести в социалистическа Източна Германия на фона на действия в редица държави в Централна и Източна Европа под контрола на СССР за отцепване от Москва и промяна към демокрация.

Около 200 събития се проведоха през последната седмица само в Берлин, включително изложби и кинопрожекции, които показват падането на 155-километровата стена и хиляди източногерманци, които се насочват на Запад, което впоследствие води до прекратяване на разделението от Студената война. 

На местата на мирната революция в Берлин също се проведоха лекции и разговори със свидетели под лозунга "7 дни - 7 места". 

На историческата Бранденбургска врата е поставена арт инсталация с желанията, надеждите и спомените на германци.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлерът Ангел Меркел ще участват на официално събитие на Паметника "Берлинската стена".

Вицепремиерът и външен министър Екатеринa Захариева е представителят на България в честването на 30-та годишнина от падането на Берлинската стена.

news.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?