Следвайте ни

Френски академици с риск да бъдат отстранени от длъжност в Турция

viber icon

Около 15 академици от Франция, работещи в университета Галатасарай, в Истанбул, сега са изправени пред заплахата да бъдат отстранени от длъжността си в Турция в резултат на дипломатическото напрежение между Турция и Франция през последните месеци.

Шестима учени в разговор с агенция Франс прес анонимно заявиха, че за първи път се изисква да преминат тест за турски език, за да могат да бъдат подновени разрешенията им за работа.

Преди няколко месеца отношенията между двамата лидери, президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и президента на Франция Еманюел Макрон, бяха напрегнати по редица въпроси като публикуваната карикатура на Ердоган от седмичното сатирично списание Чарли Хебдо (Charlie Hebdo), действията на Турция в Средиземно море, Сирия и Либия.

Както съобщава Франс прес, следващата стъпка, която Турция маже да предприеме, в зависимост от хода на отношенията между страните, може да не е удължаване на разрешителните за работа на академиците, които са граждани на Франция.

През септември 2020 г. на академичните среди беше казано, че трябва да преминат тест по владеене на турски език и че могат да останат в страната при условие, че докажат, че знаят поне турски на ниво B2.

Според учените това искане на Съвета за висше образование (YÖK) всъщност е било инструкция, дадена пряко от президента и председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган.

В момента Университетът Галатасарай (GSÜ) откри 24-часов интензивен курс по турски език в подкрепа на своите учени от Франция. 

Основан през 1992 г., Университетът Галатасарай има 5 хиляди студенти и се счита за един от крайъгълните камъни на френско-турските отношения.

Работещите в университета Галатасарай, академици от Турция и Франция публикуваха съвместна декларация днес. 

„Ние, академиците от Турция и Франция, обединени и работещи ръка за ръка в продължение на четвърт век, участваме в проекта„ Галатасарай“, символ на френско-турското приятелство, осветен на най-високо ниво от двустранно споразумение, подписано от двете правителства през 1992 г. Оттогава се ангажираме да осигурим на нашите ученици мултикултурно и двуезично образование, но правото им на това образование изглежда е затруднено от последните мерки, въведени от властите.

Условията ни на труд бяха значително влошени от здравната криза, причинена от пандемията COVID-19. В допълнение към здравната криза, се появи и нова криза, с разрешенията ни за пребиваване в Турция, придружено с разрешение за работа.

Тези предизвикателства, пред които са изправени академиците, имат пряко въздействие върху академичната програма и възпрепятстват академичния живот на нашите студенти, да не говорим за бъдещето им.

Тези проблеми ще доведат до спад в общото ниво на френскоговорящо образование в нашето заведение, единственият френскоговорящ университет в Турция.

Галатасарай, е институция с образователна традиция, датираща от няколко века, още преди основаването на настящия университет, и продължава да символизира историческото приятелство между хората от Турция и Франция.

Нито една академична и културна институция не трябва да бъде отслабена от политическото напрежение; напротив, на тях трябва да се гледа като на инструменти за мир и приятелство, нещо, към което винаги сме се стремили и към което все още се стремим.", се казва в декларацията. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай