Следвайте ни

Европа: Превръщането на "Света София" в джамия е стъпка назад

viber icon

Германското правителство съжалява за решението на Анкара да превърне "Света София" в Истанбул от музей в джамия, заяви на брифинг днес правителственият говорител Щефен Зайберт, цитиран от ТАСС.

"Правителството на Германия прие със съжаление решението на Турция. Храмът "Света София" има голямо културно-историческо и религиозно значение - както за християнството, така и за исляма", заяви Зайберт. "Сега трябва да се види какви ще бъдат по-нататъшните решения за използването и оформлението", добави той.

 По думите му статутът на "Света София" на музей е гарантирал свободния достъп до храма за всеки желаещ да го види, независимо от вероизповеданието му, допълва БТА.

От своя страна министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн също осъди решението на Турция, като заяви, че то е крачка назад в отношенията й с ЕС, както и въобще по отношение на мястото й в света, предаде ДПА.

"Това е удар срещу Алианса на цивилизациите", посочи Аселборн.

Подкрепяният от ООН Алианс на цивилизациите беше основан през 2005 г. по инициатива на тогавашния испански премиер Хосе Луис Сапатеро и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, за да засили междурелигиозния диалог и да сближи Изтока и Запада.

"С този ход Турция заличи това развитие", изтъкна още Аселборн преди среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

В петък Държавният съвет /висшият административен съд в Турция/ отмени решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за превръщането на "Света София" от джамия в музей. След решението на съда в Държавен вестник бе публикуван президентски указ за прехвърляне на управлението на "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето й за мюсюлманско богослужение.

Руската дипломация посочи днес, че превръщането на бившата базилика "Света София" в Истанбул в джамия е "вътрешна работа" на Турция, съобщава АФП.

Ние смятаме, че става дума за вътрешна работа на Турция и нито ние, нито други трябва да се намесват, заяви руският заместник-министър на въшните работи Сергей Вершинин, цитиран от агенция РИА Новости.

Но ние не можем да не привлечем вниманието върху важността на този обект от гледна точка на световната култура и цивилизация, добави той.

Същевременно агенция Франс прес припомня, че в петък руската православна църква изрази съжаление, че "безпокойството на милиони християни" не е било чуто от Турция, след като Държавният съвет /висшият административен съд в страната/ отмени статута на музей на "Света София".

След това президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че "Света София" ще бъде отворена за мюсюлманско богослужение и първата молитва /намаз/ ще се отслужи на 24 юли.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?