Следвайте ни

ЕС отпуска нови 3,5 млрд. евро за мигрантите в Турция

viber icon

С наближаването на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, дипломати разкриха, че блокът обмисля да отпусне 3,5 милиарда евро за Турция, която продължава да бъде домакин на около 4 милиона бежанци.

Общият пакет от 5,77 милиарда евро за Турция, Йордания, Ливан и Сирия, който е насочен към хуманитарни проекти, а не към правителства, има за цел да предотврати нов приток на бежанци в ЕС и да спечели време, докато 10-годишната гражданска война в Сирия в крайна сметка приключи.

Турция е похарчила над 40 милиарда долара за предоставяне на основни услуги на бежанците в страната и иска средствата от ЕС да бъдат изплатени директно на правителството в Анкара, съобщава в. Сабах. 

Очаква се 27-те лидери да подкрепят предложението за финансиране от изпълнителната Европейска комисия на среща на върха в Брюксел днес.

Въпреки това, за разлика от предишния кръг от 6 милиарда евро финансиране, който беше частично платен директно от правителствата на ЕС, парите ще идват изцяло от общия бюджет на ЕС и затова Европейският парламент ще трябва да даде своето одобрение.

Това вероятно ще отвори измъчения дебат на ЕС за отношенията с Турция, която законодателите отдавна обвиняват в задушаване на медийните свободи и затваряне на политически опоненти без подходящ процес, което Анкара също отрича.

Според първоначалната миграционна сделка през март 2016 г. Турция се съгласи да вземе обратно всички мигранти и бежанци, които преминават през Егейско море, за да влязат незаконно в Гърция, включително сирийци, в замяна на повече средства. От своя страна ЕС обеща да премахне изискването за виза за турци, посещаващи Европа, и да ускори кандидатурата на Анкара за присъединяване към блока, но всички тези преговори са в застой в момента.

Лидерите на ЕС днес ще се стремят да ги съживят, предлагайки на Анкара "готовността на ЕС да се ангажира с Турция, за засилване на сътрудничеството в редица области от общ интерес", се казва в проект на окончателното изявление на върха, съобщено от Ройтерс.

По същия начин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че е време ЕС да актуализира миграционната сделка с Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?