Следвайте ни

ЕС обуздава морските претенции на Турция и Гърция

viber icon

Турският президент и ръководителят на Европейския съвет разговаряха по телефона на 17 септември, като обсъдиха изостреното териториално и енергийно напрежение между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие, съобщиха турските власти.

Реджеп Тайип Ердоган каза на Шарл Мишел, че Турция очаква  ръководството на ЕС и държавите-членки да заемат обективна и последователна позиция по всички регионални въпроси, особено по Източното Средиземноморие, без да бъдат подвеждани от провокации, се казва в изявление на турската дирекция за комуникации.

Ердоган повтори, че Турция е отворена за решение, което защитава правата на всички страни с приятелски диалог и преговори, основани на справедливостта.

Той също така подчерта, че Турция решително ще продължи да защитава всичките си права и интереси навсякъде и всеки път срещу всяка инициатива, която игнорира правата си с едностранни стъпки.

Турция очаква ЕС да бъде „честен арбитър“, който да разсее напрежението в Източното Средиземноморие, заяви говорителят на президента Ибрахим Калън. 

Изказвайки се на виртуалната кръгла маса, организирана от Европейския съвет по външни работи, озаглавена „Ролята на Турция в Източното Средиземноморие: заплахи от конфликти и перспективи за диалог“, Калън подчерта, че проблемите между Турция и Гърция трябва да бъдат решени въз основа на „справедлив и прозрачен процес на договаряне. "

„Вярваме, че можем да разрешим тези въпроси чрез преговори“, каза Калън.

Турция е страната с най-дългата брегова линия в Средиземно море. Позовавайки се на това, Калън каза: „Като член на НАТО, разбира се това, което се случва в Източното Средиземноморие, ни тревожи, не само двустранно, например с Гърция или Кипър или Ливан, но като цяло.

Говорейки за хронологията на проучвателните преговори между Турция и Гърция, за да се даде по-добра представа за напрежението между две страни, той каза: „Проучвателните разговори започнаха през 2002 г. и имахме 60 кръга разговори до 2016 г.

„Целта на тези преговори беше да се идентифицират проблеми между Турция и Гърция, не само относно морските граници, но и редица други проблеми във въздушното пространство на Егейските острови, както и редица други въпроси.“

Високопоставеният служител каза, че проучвателните преговори са спрени през 2016 г. поради редица вътрешнополитически проблеми, пред които е било изправено гръцкото правителство на Сириза по това време.

Миналата година Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис имаха две срещи в Ню Йорк и Лондон, където се договориха да започнат преговорите незабавно, заяви Калън. "Но това не се случи."

Турция изпрати проучвателни кораби, за да търси енергийни ресурси в континенталния си шелф, позовавайки се на това, че Анкара и непризнатата от световната общност Турска република Северен Кипър имат права в региона, според Анкара. 

Гърция оспори настоящите дейности на Турция в Източното Средиземноморие. А Анкара обвини Атина в опит за "окупиране" на турска морска територия, състояща се от десетки малки острови и скални образувания в близост до турското крайбрежие, които по международно морско право всъщност са ничия земя.

Говорителят на турския президент критикува онези, които обвиняват Турция, че „действа едностранно и агресивно“ или „напористо“, определяйки подобни коментари като „несправедливи“. "Но за да бъда честен. Не Турция започна да дава лицензи нито в Източното Средиземноморие, нито около Кипър “, каза Калин.

„Всъщност първо кипърските гърци - след като бяха приети в ЕС като пълноправен член през 2004 г. и след като отхвърлиха плана на Анан - започнаха да дават лицензи на редица компании около островите в районите, които са спорни, което напълно пренебрегва правата на кипърските турци “, добави той.

Анкара заяви, че енергийните ресурси в близост до Кипър трябва да се споделят справедливо между северната и южната част на острова. 

Също така, Калън припомни, че кипърската гръцка администрация е подписала редица споразумения с Египет, Ливан и Израел между 2007-2016 г., които „тотално пренебрегват правата на кипърските турци на острова“.

„Някои от действията на Гърция или на кипърските гърци са надхвърлили разумните граници на морските граници в Източното Средиземноморие“, добави той.

Турция е провела редица разговори и срещи с длъжностни лица от ЕС и Германия, каза Калън, добавяйки, че някои членове на ЕС имат проблеми с Турция: „Тук ще спомена Франция, например, с нейното отношение през последната година или повече, особено по отношение на както за Сирия, така и за Либия.

„По наша оценка страни като тази водят поредната битка с Турция, но просто използвайки настоящата криза в Източното Средиземноморие, за да получат повече антитурски настроения.

Калън каза, че мненията за налагане на санкции срещу Турция не са полезни нито за решаването на проблемите, нито за имиджа на ЕС като честен посредник.
„Всеки, който познава Турция, трябва да знае, че тези видове санкции или преговори или изнудване никога няма да работят срещу Турция“, каза той.

„Призоваваме за справедлив и прозрачен процес на преговори в Източното Средиземноморие и вярваме, че можем да разрешим тези въпроси чрез преговори, като Турция дава шанс за дипломацията“, добави той.

Припомняйки, че турският сондажен кораб Оруч Рейс, който проучва енергийни ресурси в Източното Средиземноморие - се е върнал в пристанището в Анталия, в знак на добра воля от страна на Анкара. Калън каза, че Турция отново е дала „важен шанс“ за дипломация, както преди два месеца, на което Гърция отговори с морски сделка с Египет.

„Надяваме се, че това ще бъде отразено положително на срещата на върха на ЕС на 24 и 25 септември и ние искаме да видим нова страница в отношенията между Турция и Гърция, но и в отношенията между Турция и ЕС“, каза той.

Междувременно Калън заяви, че всеки спор между две държави по морски въпроси трябва първо да бъде разрешен двустранно, съгласно международното морско право, след което влизат трети страни или други съдилища.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?