Следвайте ни

ЕС изразява интерес към подобряване на отношенията с Турция

viber icon

Външният министър Мевлют Чавушоглу е на посещение с натоварен график в Брюксел, за да консолидира връзките между Турция и Европейския съюз след проблемите през 2020 г.  


По време на тридневното си посещение, започнало в сряда, висшият дипломат на Турция се срещна с парламентаристи от ЕС, ръководителя на външната политика на блока Хосеп Борел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Въпреки че не беше насрочена среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, тя участва в срещата на Чавушоглу с вицепрезидента Маргаритис Шинас. Дипломатическите кръгове определят това като ход на добра воля за възраждане на връзките между ЕС и Анкара.


„Европейският съюз има стратегически интерес от развитието на кооперативни и взаимно изгодни отношения, закрепени в ценности и принципи. Срещата между Дж. Борел и М. Чавушоглу позволи сърдечен, откровен и задълбочен обмен на мнения, за да се напредне в тази посока “, се казва в писмено изявление на ЕС след срещата, която продължи повече от три часа, което също се възприема като положителен сигнал.


Служителите на ЕС и Турция успяха да определят положителен дневен ред за 2021 г. и да отговорят взаимно на опасенията, както и на очакванията за бъдещето. Въпреки това Анкара все още вярва, че положителната атмосфера сама по себе си няма да бъде достатъчна и иска да види конкретни действия и изпълнение на предишните обещания.


Отношенията през 2020 г. бяха нарушени от проблема с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие, което до голяма степен се превърна в поле на спорове относно правата за прироните ресурси и морските граници.


По време на среща в Брюксел на 10 декември лидерите на ЕС решиха да изготвят списък със санкции срещу Турция. Евентуално разширяване на тези санкции беше отложено за следващата среща на върха, в зависимост взаимните отношения между държавите членки на ЕС и Турция. 


Спорът в Източното Средиземноморие не е единствената пречка за по-нататъшните връзки между Анкара и Брюксел. Въпросът за миграцията и кандидатурата на Турция за пълноправно членство в ЕС са други двустранни въпроси, които са отложени от години.


Други въпроси на върха на дневния ред на Анкара-Брюксел са либерализацията на визите за турските граждани, актуализация на митническия съюз и борбата с тероризма.


Сега Анкара през 2021 г. също иска да напредне в преговорите за присъединяване, които са замразени от години. В тази връзка наскоро Турция повтори, че вижда бъдещето си в ЕС. Дипломатическите служители сега работят по пътна карта, за да предприемат стъпки към членство и да се съсредоточат върху реформите, които ще включват областите на върховенството на закона, свободите и правата, както и икономиката, които се очаква да пренастроят интересите на Анкара и Брюксел.


С тази цел Чавушоглу се срещна в четвъртък и с Оливер Вархели, еврокомисар по въпросите на съседството и разширяването.


„Надявам се, че обръщаме страницата в нашите отношения и ще си сътрудничим по въпроси от стратегически интерес по конструктивен и взаимноизгоден начин “, написа Вархели в Twitter.


Турция има най-дългия процес на преговори за членство с блока. През 1964 г. страната подписа споразумение за асоцииране с предшественика на Европейската икономическа общност (ЕИО), което обикновено се разглежда като първа стъпка към евентуално кандидатстване. Кандидатствайки за официална кандидатура през 1987 г., Турция трябваше да изчака до 1999 г., за да получи статут на страна кандидат. За началото на преговорите обаче Турция трябваше да изчака още шест години, до 2005 г., уникално дълъг процес в сравнение с други кандидати

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Schetovodstvo

Schetovodstvo

22.01.2021 | 16:45

TURTSIYA NYAMA NUJDA OT EVROPEYSKO CHLENSTVO,EVROPA IMA NUJDA OT TURSKOTO CHLENSTVO V EVRO-G.EY KLUBA , KATO SHTE IZPOLZVAT AGITE KATO OSEMENITELEN MATERIAL!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай