Следвайте ни

Ердоган за COVID-19: По-добре сме от западните държави 

viber icon

Здравният министър Фахретин Коджа призна, че броят на заразените с Ковид-19  в Турция отчита нов подем, като същевременно увери, че всички мерки са налице.


Президентът Ердоган в петък потвърди, че в момента Турция е в много по-добро състояние от западните държави, по брой заболели от Ковид-19, но това не е причина за успокоение. 


Здравният министър Коджа заяви, че само в Истанбул сега са 40% от всички случаи на Ковид-19 в Турция. „Призовавам хората в Истанбул да се подчиняват на правилата“, каза той. Коджа призова хората да жертват комфорта си и да се съобразят с правилата за  защита и превенция от коронавирус. 


В турските медии се разрази полемика, че настоящия кмет на Истанбул, Икрем Имамоглу, избран от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) се илиминира, и не се кани на заседания по ключово важни проблеми, като мерките срещу Ковид-19 в мегаполиса. 


Имамоглу от своя страна в изявление пред "Фокс тв", че дори той не разполага с точния брой на заболелите в града, тъй като от здравното министерство не са предоставили тези данни. Кметът на Истанбул заяви още, че по собствени данни в момента в мегаполиса само има толкова болни колкото са обявени за цялата страна. 


Министърът на здравеопазването отбеляза, че следващите дни ще бъде в Истанбул и се предвижда да се срещне с управниците на мегаполиса, в това число и кмета. Както и следващото заседание на Научния консултативен съвет за коронавирус ще се проведе в Истанбул. Предвижда се обсъждане, дали да бъдат наложени нови мерки въз основа на хода на развитието на болестта в страната. В първите месеци на пандемията правителството наложи редица ограничения и затвори бизнеси и училищата, но през юни, като част от усилията за нормализиране, повечето бяха отворени. Неотдавнашният скок на броя на пациентите предизвика дебат за това дали трябва да се върнат някои от ограниченията, но здравният министър заяви, че пълното изолиране не е на дневен ред.


В последната седмица Турция съобщи за премината психологическа бариера от над 2000 нови пациенти за 24 часа. 


В туитър, Коджа обяви, че сега "в Истанбул броят на „случаите“ стана пет пъти по-голям от столицата Анкара".


По отношение на Бурса, четвъртият по големина град в Турция с население над 3 милиона и основен индустриален център, където живеят най-много български изселници, министърът го определи като "Градът с най-голям брой пациенти през последните няколко дни след Истанбул". „Броят на ежедневните случаи тук почти се е утроил в сравнение със средата на септември“, отбеляза Коджа.


В цялата страна са въведени строги мерки, включително задължително носене на маски и рутинни проверки за нарушаване на социалното дистанциране. Тези, които не носят маски или не се придържат към социално дистанциране, подлежат на солидни глоби. Министерството на здравеопазването също се стреми да ограничи разпространението на инфекции с екипите си за проследяване на контакти. Проследяващите контакти са ключови за бързата изолация на потенциални пациенти, които са влезли в контакт с положителни пациенти. Всеки човек в карантина се следи отблизо и насилствено се поставя в изолация в специални общежития, ако не успее да се самоизолира в собствения си дом.


Д-р Неслихан Уяр, директор на здравеопазването в Кадъкьой, квартал от азиатската страна на Истанбул, обвинява за вълната в града посещенията на членове на семейството и приятели. „Хората са склонни да избягват претъпкани места като търговски центрове или ресторанти, но фалшиво вярват, че няма опасност да се събират в домовете, като да посещават роднини и приятели“, каза Уяр.  
„Хората сега са по-наясно с пандемията в сравнение с първите дни, но за съжаление някои хора са по-спокойни“, каза Уяр, като самата тя е преболедувала коронавирус.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?