Следвайте ни

Ердоган призова Джонсън за балансиран подход към кризата в Средиземно море

viber icon

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разговаря по телефона с премиера на Великобритания Борис Джонсън, за да обсъди двустранните връзки, напрежението в Източното Средиземноморие и конфликта между Армения и Азербайджан.

Според изявление на турското председателство двамата лидери са обсъдили икономически стъпки за постигане на обем на търговия между двете нации от 20 милиарда долара, както и стъпки за по-нататъшно сътрудничество в отбранителната индустрия.

Освен за търговията, Ердоган и Джонсън говориха за конфликта, избухнал между Армения и Азербайджан в неделя заради окупирания от Армения регион Нагорни Карабах.

В южната част на Кавказ напрежението се засили между съседните Армения и Азербайджан в неделя сутринта заради сблъсъци, при които Ереван заяви, че азербайджански сили са обстрелвали района на Нагорни Карабах, докато Баку обвини арменските сили в обстрел на азербайджански военни и цивилни зони.

Двете бивши съветски страни отдавна са в конфликт заради азербайджанската територия Нагорни Карабах, която е под незаконна арменска окупация, а граничните сблъсъци в региона се засилиха през последните месеци.

Азербайджански източници съобщиха, че най-малко 18 са загинали през двата дни от избухването на боевете, докато арменското министерство на отбраната съобщи, че са убити 15 бойци.

Според председателството Ердоган също е призовал Джонсън да възприеме „балансиран и обективен“ подход към Източното Средиземноморие, където напрежението между Турция и Гърция се разпали през последните няколко месеца заради природните ресурси в района.


Атина оспори текущите дейности на Анкара за проучване на енергията в Източното Средиземноморие, опитвайки се да се противопостави на морската територия на Турция въз основа на близостта на няколко малки гръцки острова близо до континенталната част на Турция.


Турция, страната с най-дългата брегова линия в Средиземно море, изпрати бойни кораби за проучване за добив на енергия в континенталния си шелф, отстоявайки правата на Анкара и непризнатата от световната общност турска република Северен Кипър в региона.


Тонът между Анкара и Атина обаче напоследък се смекчи, като страните се съгласиха да започнат проучвателни преговори по спорните теми.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?