Следвайте ни

Ердоган: ЕС не може да бъде център на влияние без Турция

viber icon

Президентът Реджеп Тайип Ердоган подчерта важността на Турция за Европейския съюз, тъй като каза, че интеграцията на страната е жизненоважна за блока да стане център на влияние.

"Не е възможно ЕС да постигне целта си да бъде  център на влияние и сила без Турция," каза Ердоган преди срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (SEECP) в Анталия в четвъртък.

"Анкара очаква ЕС незабавно да се освободи от стратегическата слепота, да ускори процеса на присъединяване с положителен дневен ред," каза Ердоган.

Той продължи, като отбеляза, че страните от региона на Югоизточна Европа нямат "лукса" да седят и да наблюдават какво се случва по отношение на нелегалната миграция.

Ердоган също предупреди срещу нарастващия расизъм, ислямофобия, антиимигрантски настроения в световен мащаб, постепенно превръщащи се в проблем на националната сигурност.

SEECP обединява Турция, Албания, Босна и Херцеговина, България, Република Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Хърватия, Молдова и Черна гора и "е символ на общата воля на страните от региона за подобряване на сътрудничеството помежду си и за постигане на трайна стабилност в Югоизточна Европа, "според турското външно министерство.

През следващия мандат президент на организацията ще бъде Гърция.

Ердоган пристигна рано в четвъртък в Анталия, за да присъства на срещата на върха и форума за дипломация в Анталия в петък.

Първата дама Емине Ердоган също придружава президента.

Форумът за дипломация в Анталия се провежда от турското външно министерство на тема „Иновативна дипломация: Нова ера, нови подходи“ от 18 до 20 юни.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?