Следвайте ни

ЕП: Жените по-засегнати от COVID пандемията

viber icon

Евродепутати обсъдиха и приеха доклад, с който да бъде подобрено равенството между половете по време и след Covid пандемията.
 
В доклада  се набляга на необходимостта за нови услуги за защита на жертвите на домашно насилие, както и подкрепа на най-уязвимите групи жени. Необходимостта от целенасочени действия за постигане на равенство между половете е също един от акцентите.
 
Депутатите настояват държавите членки да разработят протокол относно насилието над жени по време на криза, който да включва безопасни и гъвкави системи за предупреждение при извънредни ситуации. 
 
Те призовават всички държави членки да ратифицират Истанбулската конвенция и настояват Съветът на ЕС да добави насилието срещу жени в списъка с престъпления в ЕС. 
 
В допълнение, тъй като настоящата икономическа криза засяга по-силно жените, това може да доведе до още по-голямо неравенство между мъжете и жените. Евродепутатите поискаха страните от ЕС да включат в своите планове за възстановяване, отделна глава за подобряване на равенството между половете.
 
Франсис Фицджералд, член на Европейската Народна Партия, Ирландия, каза: „Covid-19 несъмнено има различно въздействие върху жените – от увеличаването на домашното насилие и отговорностите за домашно грижи, до загубата на работни места. И все пак мъжете също са засегнати значително: например, първоначалните данни показват, че възрастните мъже са по-уязвими от въздействието на вируса.“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай