Следвайте ни

Днес е най-дългият ден в годината

viber icon

На днешния 21 юни, с настъпване на астрономическото лято, Слънцето е в точката на лятното слънцестоене в съзвездието Бик (Телец), близо до границата му с Близнаци. Това е най-дългият ден в годината, с продължителност 15 часа и 19 минути за нашите географски ширини. За сравнение най-късият ден тази година ще бъде на 21 декември - датата на зимното слънцестоене, който ще трае само 9 часа и 2 минути. Информацията е на Катедра „Астрономия“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Ето някои характерни особености, съпровождащи лятното слънцестоене: На 21 юни се наблюдава най-североизточният изгрев на Слънцето и най-северозападният му залез. Затова в началото и в края на дните около лятното слънцестоене Слънцето осветява най-добре северните стени и фасади на сградите, северните склонове на планинските върхове и местностите, намиращи се под тях. 

По обяд в деня на лятното слънцестоене централното ни светило се издига най-високо в небето – на около 71° над южния хоризонт за нашите географски ширини. Това е моментът от годината, в който предметите хвърлят най-къси сенки – например гномоните на хоризонталните слънчеви часовници. Това всъщност е и причината да настъпи лятото – по-отвесно падащите слънчеви лъчи и голямата продължителност на деня затоплят Северното полукълбо на Земята, докато в Южното започва астрономическата зима. 

За разлика от Слънцето, при пълнолуние, случващо се около началото на астрономическото лято, се наблюдава най-югоизточният изгрев на Луната и най югозападният ѝ залез. За 2021 г. това ще се случи съответно в началото и в края на нощта на 24 срещу 25 юни. През същата нощ в 01:40 ч. (за София) Луната ще кулминира най-ниско над южния хоризонт – на височина само 21° (максимално южно луностоене спрямо небесния екватор за лятното полугодие). С други думи през цялата нощ срещу 25 юни, пълната Луна ще се наблюдава ниско над хоризонта.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?