Следвайте ни

Азербайджан и Армения обявиха ново прекратяване на огъня

viber icon

Правителствата на Азербайджан и Армения се съгласиха на ново прекратяване на огъня, започващо в полунощ в неделя.


"Република Азербайджан и Република Армения се споразумяха за хуманитарно примирие от 18 октомври в полунощ местно време", се казва в писмено изявление на азербайджанското външно министерство в събота.


„Това решение беше взето след изявлението на президентите на Френската република, Руската федерация и Съединените американски щати, представляващи съпредседателите на Минската група на ОССЕ. 


На 10 октомври Баку и Ереван последно се бяха договорили за прекратяване на огъня, за да позволят размяна на заложници и загинали в Нагорни Карабах, но според информация от Азербайджан преди да изтекат 24 часа от споразумението, арменската армия извършила ракетна атака срещу втория по големина град в Азербайджан, Гянджа, като 10 души бяха убити и 35 бяха ранени.


В събота вечерта, при арменски ракетен обстрел в района, най-малко 13 цивилни, бяха убити, а поне 40 са ранени отново в Гянджа, съобщи Хикмат Хаджиев, помощник по външната политика на азербайджанския президент Илхам Алиев.


Според официални източници от Азербайджан ракетното нападение в събота е унищожило поне 20 жилищни сгради в града.


Турция, която подкрепя Азербайджан, призова международната общност да осъди нападенията на Армения срещу цивилни.

 

"Тези, които все още си затварят очите за тези военни престъпления, трябва да знаят, че ще бъдат обвинени съгласно международното право, че са съучастници", каза той.

 

 

Михаел Гушев, кореспондент на вестник "МАРИЦА". 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?