Следвайте ни

Археолози откриха изгубено древно царство в Турция СНИМКИ

viber icon

Твърди се, че всичко, до което се докоснел, се превръщало в злато. Но съдбата накрая настига легендарния крал Мидас и изглежда, че една отдавна изгубена хроника на древното му падение буквално изплува в Турция, пише fakti.bg.

Древна могила в централна Турция, наречена Тюркмен-Карахюк, в района на равнината Коня по-рано беш признат за едно от най-големите нахоища на древни реликви и артефакти, датиращи от времето на бронзова и желязна епоха в Турция. На и около могилата са намерени съкровища и предмети, както и древни надпис в йероглифи, отнасящи се до крал Хартапу. Настоящото откритие обаче, прави археологическият обект още по-значим.

Районът на Тюркмен-Карахюк може да се похвали с впечатляващо количество следи от известни древни градове, където човек може да се натъкне на счупени фрагменти от керамика, датиращи от преди хиляди години.

Археолози изследвали мястото, след като местен фермер разказал на учените, че в наскоро изкопан канал се показал голям странен камък с неизвестен надпис.

„Веднага стана ясно, че е древен и разпознахме езика, на който е написан – лувийски - език, използван през бронзовата и желязната епоха в района.“

С помощта на преводачи, изследователите открили, че йероглифите на този древен каменен блок възхваляват военна победа. И не просто каквато и да е военна победа, а поражението на Фригия, царство в Анадола, съществувало преди около 3000 години.

Кралският дом на Фригия е управляван от няколко различни мъже, наречени крал Мидас, но в резултат на лингвистичния анализ на камъка се предполага, че йероглифите се отнасят за цар Мидас от известния мит за „златното докосване“.

Каменните маркировки съдържат и специален йероглиф, който описва, че победата идва от цар Хартапу. Йероглифите предполагат, че Мидас е заловен именно от неговите войски.

Интересно е, че за цар Хартапу не се знае почти нищо, нито за него, нито за царството, което той управлява. Независимо от това, камъкът предполага, че гигантската могила на Тюркмен-Карахюк може да е била столица на Хартапу, простираща се на около 300 декара по времето на своя разцвет.

"Нямахме представа за това кралство", каза Осборн. "В един миг получихме задълбочена нова информация за желязната епоха в Близкия изток."

В този продължаващ археологически проект трябва да се извършат още доста разкопки и засега откритията трябва да се считат за предварителни. Международният екип учени очаква да разбере още подробности за това кралство, което изглежда е загубено в историята.

"Вътре в тази могила може да има дворци, паметници, къщи", каза Осборн. "Този камък беше чудесен, невероятна находка, но това е само началото."

„Успяхме да видим, че все още стърчи от водата, така че скочихме в канала до кръста“, разказва археологът Джеймс Осбърн от Чикагския университет.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?