Националът Ники Пенчев: Очаквам тежък мач с Хебър

Волейболният национал Николай Пенчев ще се изправи за втори път утре вечер срещу пазарджишкия Хебър. Посрещачът на "лъвовете" направи тази вечер тренировка с полския си клуб Алурон Вирту Варта(Заверче), който е първи съперник на вицешампиона в родната Суперлига - Хебър (Пазарджик) на европейска сцена за Купата на претендентите (Challenge cup). Двата тима пропуснаха стартовия кръг на турнира и започнаха направо на 1/16-финалите в надпреварата, като в първия мач на полска земя Алурон спечели с 3:0. Реваншът е утре от 18, 30 часа в Пазарджик. Преди заниманието на поляците в спортна зала "Васил Левски" Ники Пенчев отдели няколко минутки от времето си за читателите на в-к "Марица":

 - Ники, не се случва често да се изправиш срещу български отбор с клубния си тим - има ли по-различно усещане?

Доста отдавна не съм играл в България, още повече срещу наш отбор. Развълнуван съм се разбира се. Над 10 години не съм играл в тази зала.  Радвам се да се върна отново. Пазарджик обича много волейбола и тук залата винаги е била пълна. Надявам се и утре да е по същия начин.

- Помогна ли твоето присъствие в отбора за по-доброто разузнаване на съперника?

- До някаква степен – да. Моят клуб не беше чувал за Хебър. С изключение на игралите за националния отбор волейболисти, останалите бяха непознати за поляците. Не крия, че до някаква степен им помогнах с набирането на информация.

- Смятате ли се с единия крак в следващата фаза след успеха с 3:0 в първия мач?

- Победата в Полша с 3:0 ни дава леко предимство, но това не бива да ни успокоява понеже утре Хебър ще играе у дома, пред екзалтираните си фенове. Нормално е те да се чувстват тук най-добре. Настроени сме за по-тежък мач от първия. Целта пред нас е да сме подготвени и концентрирани така че да спечелим поне два гейма.

- Играл си дълго с Георги Братоев - колко по-трудно щеше да ви е, ако той беше в състава на Хебър за тези двубои?

- За мен повлия, защото той играеше като основен разпределител на отбора на Хебър от началото на сезона и в един момент за толкова важен мач се наложи да отсъства. Това няма как да не окаже влияние. Предполагам обаче, че след първия мач пазарджиклии са си взели поуки, видели са наши слабости и ще играят по-добре.

- Какво са целите на вашия отбор в турнира?

- Нямаме поставени цели. За нас това е първи европейски турнир, идеята е да стигнем колкото се може по-напред. Това зависи както от нас, така и от следващия ни съперник, ако продължим. Колкото по-напред, толкова по-добре за нашия клуб.

- Как оценяваш нивото на Хебър спрямо вашия отбор и другите силни тимове в Полша?

- Хебър този сезон има силна селекция и би заел поне 7-8 място в полската Суперлига. Не мисля, че са доста под нашето ниво, което ние притежаваме на този етап. Просто им липсва повече увереност, а и българската Суперлига не е нивото на полската. Ние през 3-4 дни играем с доста силни противници и това поддържа формата ни на едно високо ниво.

- Следиш ли това, което се случва в клубното ни първенство - какво смяташ за нивото и конкуренцията между водещите отбори?

- Гледам когато мога мачовете. Интересно ми е. За жалост нашите мачове или тренировки съвпадат като време на провеждане с българските. Последно гледах Хебър и Нефтохимик в Бургас и мача ми хареса. Има и други отбори, които играят добър волейбол в България и затова се получават и грешки на тези два основни фаворити за първото място. Домакинският фактор играе сериозна роля. 

- Скоро предстои да се събере и националния отбор - каква реакция да очакваме от вас играчите след недоброто представяне на европейското първенство и злополучната олимпийска квалификация?

- Времето за подготовка е страшно малко. Всички състезатели, които бъдат повикани до този момент са постигнали някаква момента форма, така че с националния отбор няма какво да подобряване кондиционно, а по-скоро да се сработим в тези няколко седмици през, които ще бъдем заедно преди квалификацията. Надявам се всички момчета да бъдем здрави за началото на лагер-сбора. 

- Може ли ролята на аутсайдер в тази квалификация да ни помогне?

- Имало е случай, в които е помагала. Като по-малък си спомням, че сме ходили на турнири на ниво юноши и младежи и без очаквания към нас сме правили после доста добри класирания. Обратно, когато има големи очаквания и цели това е натежавало. Сега имаме за компания доста силни европейски отбори и който се представи най-добре, той ще играе на Олимпиадата. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?