Марица вече е трета по титли в женския ни волейбол

Шестата поредна шампионска титла на Марица (Пловдив) издигна отбора до трето място по трофеи в историята на женското първенство на България.

Пловдивчанки изпревариха Академик (София) и Славия (София), които имат по пет шампионски титли, и излязоха на третото място с шест титли, колкото има и Миньор (Перник). На второ място е ЦСКА (София) с 22, а лидер е Левски (София) с 29 шампионски трофея.

Момичетата на Иван Петков са първият отбор през XХI век, който успява да спечели първенството шест поредни пъти (2015, 2016, 2017, 2018, 2019 и 2020).

Марица е вторият български отбор, който прави подобна серия от шест поредни титли в женското първенство. Преди това два пъти го е постигал Левски с шест поредни шампионски трофея в периода 1962 – 1967 и с рекордните осем в периода 1970 – 1977.

Старши треньорът на маричанки Иван Петков вече дели третото място с волейболната легенда Васил Симов (ЦСКА) по брой спечелени титли в женско първенство – по шест. Пред Иван Петков са Васил Господинов – шампион с Левски и с Академик, и Владимир Прохоров с Левски, и двамата с по осем титли. По брой поредни спечелени титли, Петков се изравни на първото място с Прохоров (1962 – 1967).

Марица е първият пловдивски тим с шест поредни титли в отборен спорт. С общо 12 национални трофея, Жълто-сините са и най-титулуваният пловдивски спортен отбор.

Либерото на Марица Жана Тодорова е единствената състезателка на шампионките, която е била част от отбора при спечелването на всички шест трофея. Центърът Виктория Григорова също има шест шампионски титли в НВЛ, но една от тях е с отбора на Левски. И капитанката Лора Китипова вече има шест спечелени шампионата в България, но само два от тях са с Марица, първите четири са с отбора на ЦСКА.  Те се нареждат на 20-то място по спечелени трофеи от една състезателка в женското първенство.

Междувременно Управителният съвет на Българска федерация волейбол взе решение първенствата при подрастващите да не бъдат прекратявани, а да продължат, когато пандемията приключи.

Новият президент на БФВ Любомир Ганев коментира, че има вариант, при който първенствата могат да завършат дори чак през септември или октомври. Ако това се случи, следващият сезон при подрастващите ще започне с известно закъснение.

Отбори на Марица (Пловдив) участват и в шестте възрастови категории – до 19, до 17, до 15, до 13, до 12 и до 11 години.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?