Жана казва какво е нужно, за да си добро либеро

Звездата на Марица и българския национален отбор Жана Тодорова отговори на този важен въпрос в подкаста VolleyComment, воден от водещия радио Генчо Генчев и легендарните български състезатели Николай Иванов и Евгени Иванов.

"С перфектно посрещане в значително време и особено с една или две спасявания на екстра топки, либерото може да промени хода на мач", категорична е Жана Тодорова. 

„Трябва да си спокоен или поне да изглеждаш спокоен по време на мача. Най-добрите либера в света научават правилните техники, но те трябва да имат бърз рефлекс и добър нюх да предвиждат ситуациите, все едно са докоснати от Бог. Успехът има много компоненти и те трябва да бъдат в хармония, но е нужно малко късмет, за да постигнете нещо. "

Според талантливата състезателка на Марица има пет важни неща, които правят едно либеро добро в съвременния волейбол:

1. За да имате дисциплина, останете на правилната позиция и правете малките неща, които изглеждат тривиални за другите по най-добрия начин.

2. Според езика на тялото и позицията на ръката на противника, средната позиция на играчите и дори резултата за прогнозиране на ситуацията, да може да достигнете връх според ситуацията на противника.

3. Да притежава лидерски качества. Това също е много важно, защото либерото не е отговорно само за срещата с топката, но и за позиционирането на съотборниците му на терена преди да сервира на противника. Сигурно сте спечелили доверието на вашите съотборници, така че те да ви изслушват и да действат по вашите инструкции. Това е психологическата страна на това, което има значение.

4. Водете с пример, като демонстрирате, че няма невъзможни топки и се биете до края на всяка ситуация. Това насърчава отбора и коригира тона на играта.

5. Не на последно място, отборът се очаква да бъдете вторият най-добър сетер на терена след основния отбор, осигуряващ както бързина, така и прецизност, за да коригира топката възможно най-добре.

Жана Тодорова играе в Марица Пловдив от началото на кариерата си и зае шестата си титла преди Българската национална волейболна лига да спре заради коронавирусната епидемия. Тодорова и съотборничките и имаха страхотен сезон в Шампионската лига. Там бяха елиминирани на четвъртфиналите след три поредни победи над Кан, Динамо Москва и Уралочка. 

Високата 170 см пловдивчанка е член на българския национален отбор. През август 2019 г. невероятните 4.17 средно спасени топки на сет, второ най-добро либеро на предния кръг на VNL за 2019 г, най-добрият играч при среща с топката за Купата на FIVB Volleyball Challenger 2018, най-доброто либеро от шестте Междуконтинентални квалификационни олимпийски турнири.

Тодорова беше избрана два пъти за лидер на Dream Team на Световното първенство за U23 през 2017 г. и за Световното първенство за U20 2015.

„Мисля, че един либеро е станал наистина зрял на 26 или 27 години“, каза Тодорова. Очевидно най-доброто за 23-годишната състезателка все още не е настъпило ...

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?