Иван Петков: Марица не е затворена страница за мен

Иван Петков е най-успешният треньор в историята на волейболната Марица. За близо 15 години под негово ръководство жълто-сините успяха да спечелят шест пъти титлата в НВЛ, пет пъти Купа България и веднъж Суперкупата.

С Марица Иван Петков написа и сериозна страница в евротурнирите, където участва три поредни сезона в груповата фаза на Шампионската лига и записа впечатляващи победи над отбори като руските , Енисей Красноярск, Динамо Москва, Уралочка-НТМК Екатеринбург и френските Безие и РК Кан.


- Честито за договора ви Прометей (Камянске), който навярно е по-висок етап в кариерата ви?
- Благодаря, да любопитно предизвикателство. Наистина смятам, че един треньор, за да се развива, трябва да трупа опит и в чужбина. Клубът от Камянске е най-добрият в Украйна и мисля, че ще си бъдем полезни взаимно.

- Назначението ви в Прометей ще попречи ли на задълженията ви като национален селекционер?
- Не, в никакъв случай. Правил съм това и в Марица, така, че имам опит.

- И все пак, ще ви попитам готова ли е Марица за новия сезон?
- Вижте, има близо месец до старта на новия шампионат. Що-годе нещата са изкристализирани и подготвени. Другото е въпрос на финанси. До дни в Марица се очаква нов трансфер - чуждестранна състезателка ще бъде привлечена, тя също ще вдигне нивото на отбора. Ако ме питате за новия треньор, това е решение, което шефовете ще взимат и аз нямам идея.

- Разделяте се с клуба на сърцето си, лесно ли беше решението?
- Марица е и си остава номер 1 за мен. Отдадох 15 години от живота си за жълто-синята идея. Успяхме да изградим един клуб от нулата. Марица е еталон за всички клубове у нас. Постигнахме големи успехи. Тук аз осъществих мечтата си и съм благодарен на хората в клуба, че ми позволиха да се изградя като треньор.

- Имате ли победа с Марица, която ви е най-скъпа?
- За мен всички победи са скъпи. Всички виждат, когато си изкачил Еверест, аз оценявам и покоряването на по-малките върхове. За мен всяка една победа е радост, затова и не ги деля.

- Страницата Марица затворена ли е вече във вашата биография?
- Не, не съм затворил вратата си за обратно. Марица не е страница в моя живот, тя е цял том.Да сме живи и здрави, ще се видим отново в Колодрума.

- Познавате ли детайлно обстановката в  Прометей (Камянске)?
- Утре заминавам за Украйна. Със състава съм запознат повърхностно, но бързо ще вляза в час. Все пак там играе разпределителката на Марица и България Лора Китипова. Ще се запозная с нивото на играчите, стила им. Естествено, трудно ще ми е в началото, но в чужбина никой не те чака - искат се победи.  Прометей участва и в евротурнирите - купата на ЦЕВ, така че предизвикателства има.

- Със семейството си ли заминавате утре?
- Не, засега ще съм сам. Когато се устроя и нещата потръгна, жена ми и домочадието ще дойдат в Каменске.

- Успех!
- Бладогаря, и на вас, и на Марица!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?