Въздишала по Гришо обяви край на кариерата си в тениса

Тенисистката с 5 титли от “Големия шлем” Мария Шарапова обяви, че слага край на професионалната си кариера. На 32-годишна възраст рускинята обосновава решението си с причината, че вече не може да се бори с физическите проблеми.

Официалното съобщение на Шарапова по темата, публикувано в сайта на Vanity Fair:

“Как изоставяш единствения начин на живот, който си имал някога? Как си тръгваш от кортовете, на които си тренирала от малка? Как напускаш играта, която обичаш и която ти е носила както сълзи, така и радости? Спорт, където намери семейство и фенове, които да те подкрепят повече от 28 години? 

Нова съм в тези неща, затова простете ми. Тенис, казвам сбогом.

Преди да стигнем до края, нека започна отначало. Първият път, когато видях тенис корт, баща ми играеше. Бях 4-годишна в Сочи и дори краката ми не можеха да стигнат земята, докато седях на една скамейка. Ракетата до мен беше почти двойно по-голяма от самата мен. Когато бях на шест, отпътувах до другата страна на света - до Флорида с баща ми. Светът ми се струваше огромен тогава. Самолетът, летището, обширната Америка. Всичко беше огромно, включително саможертвата на родителите ми.

Когато започнах да играя, от другата страна на мрежата момичетата винаги бяха по-големи. Гледах по телевизията величията в тениса, които ми се струваха недосегаеми. Но малко по малко, ден след ден, немислимото започна да се превръща в реалност все повече.

Първата настилка, на която играх, беше неравен цимент с едва забележими линии. С времето се смени на кален клей и на най-прекрасната възможна трева. Но никога не съм си представяла, че ще спечеля най-големите турнири на всяка настилка.

“Уимбълдън” изглеждаше като добро начало. Бях наивна 17-годишна, колекционираща марки и не разбирах значимостта на триумфа си, докато не пораснах още. Предимството ми обаче не беше в това да се чувствам по-добра от другите. Чувствах се сякаш съм на ръба на пропаст и постоянно трябва да се връщам назад, затова и постоянно се връщах на корта, за да продължа израстването. 

US Open ми показа как да се справям с разсейващите фактори и с огромните очаквания...

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?