Георги Чочев: Това, че децата са редовно на корта, е вече победа

Преди два дни главният треньор на ТК „Пловдив 1981“ Георги Чочев отбеляза 35-ия си рожден ден. Миналата седмица на кортовете в зала "Атаро Клима" клубът проведе регионална квалификация за деца до 12 години. Използвахме случая, за да разговаряме с Георги Чочев за това как се оправят в това нетипично време, какви са плановете на клуба за новата година.

Как се чувства един мъж на 35 години? 

- Като на 20, но много по-мъдър. Изпратихме нетипична година, която обаче бе успешна за нас както в професионален, така и в личен план.

Как е Атанас младши (б.а. - роден на 2 ноември 2020 г.), послушен ли е?

- На фона на проблемите раждането на втория ми син е най-хубавото нещо, което можеше да ми се случи. Да, Атанас е много послушен, също като батко си Георги. Очаквах да се появи някаква детска ревност, но Георги е страхотен - грижовен и любвеобилен. Да ви призная честно, Атанас е като близнак на Георги. И двамата са много послушни.

Богатството на Георги Чочев - бате Георги Джуниър и малкият Атанас - като близнаци, но с 9 години разлика

Готов ли е клубът ви "Пловдив 1981" за предизвикателствата през новия сезон?

- Винаги се стараем да сме на ниво и постоянно търсим с какво да надградим успехите през предходната година. Наистина, условията са много нетипични, но се справяме. Опитваме се да правим всичко на макс. Ето на турнира миналата седмица почти се изпокарах с хората, тъй като правилата са затова - да се спазват. Изобщо ние в клуба сме готови за предизвикателствата. Искаме да домакинстваме на колкото се може повече турнири и затова стандартът на дисциплината при нас е висок.

Това означава ли, че ще организирате повече турнири тази година?

- Да, нашето желание е да даваме поле за изява на младите тенисисти, финансово клубът ни, благодарение на хората в ръководството, е готов на всичко. Не се плашим да организираме даже и турнир от ATP, стига да имаме тази възможност. Направих заявки за всички възможни турнири както от родния ни календар, така и от международния. Имахме идея дори да организираме турнир за мъже. Бяхме готови с финансирането, но в крайна сметка той бе даден на Пазарджик.

Кое е следващото състезание, което ще организира клубът ви тази година?

- При нас ще се проведе Държавното до 16 години.

На фона на пандемията няма как да не попитам дали децата ви са готови за новия сезон?

- Вижте, ние винаги правим всичко възможно за децата. Знаем, че най-важното е тези деца да са тук в залата или на кортовете навън, а не някъде другаде. Имаме качествени деца. Въпреки трудностите през декември и януари, смятам, че сме готови доколкото е възможно за сезона.
Сами видяхте какво се случи на Australian Open. Лично аз не си спомням турнир с  толкова много контузии. Така се получава, когато затворите толкова спортисти по стаите за 14 дни. Затова е нормално и нашите деца да не са в оптимална форма, но ние смятаме, че самото участие в тренировъчния процес е победа за всички.

Преди 4 години така започнаха турнирите при 8-годишните - по подобие на "Лейвър Къп" - две групи (синя и червена) по 4 тенисиста

В "Пловдив 1981" не се примирявате с резултатите и винаги търсите повишаване на нивото, дори с привличане отвън. 

- Да, ние се опитваме да имаме добри тенисисти. При нас е Катерина Димитрова, която няма нужда от представяне. Тук е Адриано Дженев, също и Мария Рогачева. Все състезатели от топ ниво в България. Сега при нас вече е и Елизара Янева. Търсим и нови тенисисти, освен да създаваме. Просто искаме да даваме шанс на нашите деца да тренират при нормални условия и да се развиват.

Като капитан на отбор от Зимните купи до 14 г. имате добър поглед върху подрастващите. Смятате ли, че имаме талантливи тенисисти?

- Определено. Ще ви дам пример - четирите момичета, които участваха в зимната купа в "Атаро Клима" преди две години - Мария Рогачева, Елизара Янева, Йоана Константинова и Росица Денчева, са страхотно ниво у нас. Последните две са в Топ 4 на Европа за възрастта си за миналия сезон. Росица Денчева даже бе част от групата талантливи тенисисти, които бяха пратени на лагер в Академията на Рафа Надал. Имаме страхотни деца, което говори, че организационно през последните 4-5 години сме били на ниво. Но пак повтарям - фактът, че децата са на кортовете, а не на други нелицеприятни места, е вече победа за нас.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?