Европа пак затяга мерките, COVID-19 се насочва към по-младите

Европейски страни налагат отново предпазни мерки срещу коронавируса след повторната му поява. Няколко държави последваха примера на Германия, която възстанови рестрикциите в окръзите Гютерсло и Варендорф, извежда в акцент френският в. "Либерасион".

Страната беше относително пощадена от пандемията от COVID-19, но Берлин се опасява от повторната поява на болестта, причинявана от новия коронавирус. Причината е в откриването на огнище на зараза в кланица на "Тьонис", представяна като най-голямата в Европа, с 6700 служители, повечето от които са българи и румънци, живеещи в пренаселени жилища - нещо, което допринася за разпространението на коронавируса, предава БТА.

Германия не е изолиран случай, отбелязва френското издание, като дава пример с наложените от Португалия ограничителни мерки в района на Лисабон, които влязоха в сила вчера. Събиранията на повече от 10 човека отново са забранени, магазините и кафенетата затвориха врати, въпреки че с 1500 починали от COVID-19 до момента страната беше давана за пример за справяне с болестта в Западна Европа.

Бразилски федерален съдия нареди на президента Жаир Болсонаро да носи маска на обществени места в столицата Бразилия, пише британският в. "Гардиън". Държавният глава предизвика възмущение, като пренебрегна разпоредбите, появявайки се пред обществото, без да носи маска или като я носеше неправилно, припомня изданието.

Коронавирусът се насочва към по-младите, предупреждава британският в. "Сън". Все повече млади хора дават положителна проба за вируса. Смята се, че партитата, груповите събирания и посещенията на барове са отговорни за нарастващия брой на случаите на заразени, ненавършили 30-годишна възраст.

Предупрежденията идват от южната част на САЩ, където нараства броят на случаите на пациенти с COVID-19 между 20 и 40 години. Общо в страната са регистрирани над 2,36 милиона случая на заразяване и коронавирусът е причинил смъртта на над 122 000 души.

Много от щатите, където е регистрирано по-голямо разпространение сред младите, са сред тези, в които ограничителните мерки бяха отслабени, подчертава британското издание.

Не слушайте Тръмп. Носенето на маска е от жизненоважно значение, а не е политическа декларация, подчертава американският в. "Вашингтон пост" в редакционна статия.

Президентът Доналд Тръмп представя носенето на маска като част от сблъсъка на различни ценностни системи. С това той замъглява и поставя под съмнение значението на действие, което би трябвало просто да има цел лична защита и обществена хигиена.

Добрата новина е, че компаниите започват не само да се вслушват в изследванията за ползата от носенето на маска, но и да осъзнават последиците за своите печалби, ако мярката не се спазва, отбелязва изданието. Всички американци и всички предприятия искат страната да бъде отворена отново. Тръмп обаче погрешно представи проблема като избор между икономическо възстановяване и обществено здраве. Всъщност целта е икономиката да се върне към работа по интелигентен начин, без да се предизвика ново цунами от случаи на зараза - нещо, което ще изисква отговорни решения от щатски и местни лидери, компании и отделните хора. Носенето на маска е едно от основните неща, с които да се започне, подчертава "Вашингтон пост".

Коронавирусът набира скорост в Латинска Америка, предупреждава в. "Ню Йорк таймс", като отбелязва, че социалното неравенство, претъпканите градове, легионите от работещи в сивия сектор и слабите системи за здравеопазване подкопават усилията за борба с коронавируса в региона. При това някои правителства не са взели адекватни мерки.

В много отношения липсата на ясен подход срещу пандемията в някои части на Латинска Америка напомня на зле организираните мерки в САЩ. Докато вирусът се разпространява в региона, там се увеличи корупцията, засили се и без това острото политически разделение в някои страни и някои правителства наложиха ограничения на гражданските права. Икономики, които едва се справяха преди появата на вируса, вече са на ръба на пропастта. Милиони хора са без работа, милиони други са изложени на риск. По данни на ООН 16 милиона души в региона може да изпаднат в крайна бедност.

Латинска Америка има широка палитра от различни политики, култури, географски и исторически различия. Някои общи за региона черти обаче може да помогнат да се обясни защо много страни изпитват затруднения да отслабят удара, въпреки че бяха предупредени най-малко месец по-рано. Сред тях е фактът, че около 53 на сто от работещите в региона са ангажирани в сивия сектор и живеят в пренаселени части на големите градове с лоша хигиена и ограничен достъп до прясна вода. Ако спазват изискванията на карантината, тези хора трябва да гладуват, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
CCP virus

CCP virus

24.06.2020 | 13:12

Made in China fuc k china!

Отговори
1 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?