Следвайте ни

Зума за професор Джурджев: Уникален човек и голям лекар

viber icon

На днешния ден преди 80 години е роден един от най-изтъкнатите пловдивчани от втората половина на ХХ век и началото на новото хилядолетие. Професор Атанас Джурджев създаде модерната кардиология в Пловдив, два мандата бе ректор на ВМИ, а освен това безумно обичаше футбола, Локомотив Пловдив и хард рока. 15 май  2004 г. бе един от най-щастливите в живота му. Освен 64-и рожден ден той видя наживо на стадион Българска армия как любимото му Локо е коронясано с шампионската титла. Една сбъдната мечта.

Един от големите приятели на професор Атанас Джурджев бе легендата на българския футбол и любимия му Локомотив Пловдив Христо Бонев. Двамата се познават още от времето, когато професор Джурджев е млад лекар, а Зума е капитан на националния отбор. Докторът неизменно е на трибуните на Голямата къща. През годините тази дружба укрепва, като само се сменят стадионите от Старото Локо (на Асеновградско шосе), на "Пловдив", а в последните десетилетия - на Лаута. 

"С професор Джурджев ме свързва старо приятелство. Животът ми се стича така, че срещам и общувам с много хора. Категорично мога да заявя, че Наско Джурджев за мен бе един от най-забележителните. Той бе човек в истинския смисъл на думата. Казвам това не само защото той бе голям локомотивец. Истина е, че в живота ни свърза черно-бялата идея. Когато се касаеше за работа, професорът помагаше на всеки, независимо дали е от Локо, Ботев, ЦСКА и Левски. Не си спомням случай той да е отказал помощ на някого. Към него съм се обръщал и за проблеми на обикновени наши привърженици, които са имали кардиологични проблеми. Винаги е бил човечен и отзивчив.

За професионализма му като лекар няма какво да говоря. Не съм специалист в тази област, но от негови колеги знам, че е бил лекар на европейско ниво. Той създаде модерната кардиология в града. В последните години от живота му на централната трибуна сядахме близо един до друг. И там усетих огромното уважение и обич, на които се радваше професор Джурджев", спомня си Зума.

Малкоизвестен факт е, че през 2005 г. професор Атанас Джурджев спасява майката на тогавашния президент на Локомотив Георги Илиев. Венка Илиева минава през няколко столични клиники, но там не успяват за свалят за постоянно високото <210> кръвно. Професор Джурджев я приема в клиниката на УМБАЛ "Свети Георги", която тогава ръководи. След двуседмично лечение Венка Илиева е изписана с показатели като на летец. Професор Джурджев категорично отказва хонорар. Георги Илиев се отплаща с екскурзия за мача с ОФК Белград - подарък, който големият локомотивец не може да откаже.

Професор Атанас Джурджев си отива от този свят на 16 декември 2007 г.
Да си спомним с добро за него!

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А бре Дончо бре

А бре Дончо бре

15.05.2021 | 15:16

На колко водки си бре Дончоооо?Коя година Локо стана шампион?Ами 15.05.2004г!А ти коя си писал?Ай наздраве Дончо и дано довечера да бием!САМО ЛОКО!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?