Футболен президент отново стана лекар заради COVID-19

Преди 12 години, през май 2008 г., Спортинг се наложи над Порто на финала за Купата на Португалия - 0:0 в редовното време, а Родриго Тиухи отбеляза два гола в продълженията. Така Спортинг взема 15-ата купа на Португалия.

По това време в Кандахар - втория по население град на Афганистан - португалски военен отряд, заедно с местните, наблюдава този мач и им обяснява какво е португалският футбол. 

Сред военните е и Фредерико Варандаш, 28-годишен медик, лейтенант от португалската армия.

През 2020 г. президентът на "Спортинг" Фредерико Варанда​ш води клубните дела спокойно и рядко попада в европейските медии: само във връзка с трансфера на Бруно Фернандес в Манчестър Юнайтед и след неочакваната реч за възможното преименуване на стадиона в чест на Кристиано Роналдо. Заради пандемията на коронавирус (в Португалия почти 1300 пациенти и 12 смъртни случая) армията се мобилизира, включително онези, които са в запаса.

Варанда​ш също не остана настрана. 

"За поколения наши родители, баби и дядовци. Но също и за това поколение, което не може да расте в страна, задушаваща се в следващата сериозна икономическа криза. За всички тях, за Португалия... хайде! Всеки помага по свой начин.

Някои се грижат за болните, други пекат хляб, трети информират португалците, работят за услугите им, за да поддържат икономиката и страната в стандарт. Служил съм на моята държава и се връщам да го правя, докато продължава извънредното положение... и ще се връщам да правя това винаги докато Португалия се нуждае от това. Нека го направим заедно", написа Варанда​ш в Instagram.

Той не се готви за административна служба - 

босът иска да се бие на първа линия.

Както беше преди, когато в неговия Instagram проблясваха не само снимки с вратовръзка.

Варандаш започва да учи медицински науки във Военната академия през 1998-а, завършва Лисабонския университет през 2005-а и завършва допълнителни курсове в академията. През 2007-а той повишава квалификацията си в областта на спортната медицина и се присъединява към Витория Сетубал, но мисията в Афганистан го зове.

"Този ден бяхме в пълна бойна готовност, защото афганистанските специални служби ни информираха за възможността за нападение, от което може да пострадаме - каза Варандаш. - Следователно в лагера останахме само военните, всички бяха отпратени оттук. Излязохме от палатката, беше тихо и тъмно. Включих радиото и 130 души слушаха мача с мен. Така афганистанците и талибаните за първи път чуха рева на лъва (б.р. - така наричат Спортинг)."

Той обещал на родителите си, че няма да ходи в горещи точки, а ще бъде командирован във военна болница в Кабул. Но разбира се, това не било така и човекът го знаел предварително: заедно с португалския отряд той действал на фронтовата линия, попадал в засади на талибаните и помагал на пострадалите в полеви условия.

Варандаш е фен на Спортинг от детството - той тренира гимнастика в клуба от тригодишен, а семейството е тясно свързано с лъвовете: брат му Жоао Педро е в борда на директорите. "Това е част от мен. Няма живот без Спортинг “, казва Варандаш.

През 2011 г. е поканен в младежкия отбор на Спортинг. Въпреки факта, че той вече е началник на медицинския екип във Витория, Варандаш, който заслужи звание капитан и две награди за службата си в Афганистан, се съгласява на понижението без проблеми. Вярно, месец по-късно той е повишен в мъжкия отбор - и веднага е назначен за началник на медицинското отделение на целия клуб.

За 7 години на тази позиция Варандаш постигна топли отношения с играчите (често ги утешава след поражения и се радва на победи с тях) и с треньорите. През 2015 г. Леонард Жардим се опита да го примами в Монако, но специалистът отказа. Както се очакваше:

той няма да напусне Спортинг.

Две години по-късно президентът на Спортинг Бруно де Карвальо предизвика скандал с играчите - историята беше толкова мръсна, че дори и сега не е ясно как е било всичко. 

Очевидно е само едно: поради действията на Де Карвальо половината от лидерите прекратиха договорите с клуба, в резултат на това Спортинг трябваше да разреши проблемите чрез съда, за да получи поне някаква компенсация за тези, които напуснаха. 

На този фон Варандаш реши да се кандидатира на президентските избори. Той беше публично подкрепен както от настоящите играчи на Спортинг (Бруно Фернандес например), така и от предишните: Жоао Марио, Жоао Перейра и други. Между другото, и Жардим също. Неочаквано за мнозина, Варандаш събра повече от 40 процента от гласовете на членовете на клуба и стана президент.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?