Вдъхновяващата история на помощника на Манчини, победил два пъти рака

Това беше абсолютно сензационно футболно лято, завършило с драматичното поражение на Англия от Италия, но кои бяха най-добрите играчи на шоуто?

Няма начин вече да не сте чули или прочели дитирамбите по адрес на Италия или конкретно за Джорджо Киелини и треньора Манчини. Аз обаче ще ви разкажа за един човек, който е менталният лидер на италианския национален отбор, който пребори два пъти рака благодарение на семейството си, медитациите и вдъхновяващите истории. И така...

Джанлука Виали е легендарен италиански футболист, а сега е член на щаба на Манчини и отговаря за мотивацията. Бесни за игра, сплотен отбор и нула конфликта - това също е негова заслуга. 

Виали е близък приятел на Манчини - човека, когото треньорът прегръща първи след победи и голове. През 2017 г. Джанлука е диагностициран с рак на панкреаса.

Виали дълго крие ужасния факт от всички, но през 2018 г. заяви, че е победил болестта. Преди година в бившия футболист отново е открит тумор. Трябваше да премине отново курс на химиотерапия. И накрая Джанлука обяви, че ракът е окончателно победен. Лекарите казаха на 55-годишния нападател, че имунната му система се нормализира.

Сега Виали е написал книга „Цели: Мотивиращи истории за преодоляване на житейските изпитания“.

Джанлука записа 98 истории, които сами му помогнаха да преживее труден момент. Има истории за спринтьора Джеси Оуенс и футболния отбор на САЩ от 1950 г., които бият фаворитите от Англия. И има още едно - историята на самия Джанлука.

Джанлука и Манчини заедно в Сампдория. Роберто се шегува, че Виали е научил за него от лепенките на "Панини"

Виали даде и интервю за английския вестник The Times, в което говори за борбата с рака. Преразказвам това, което сметнах за най-важно.

Преоблечен, за да скрие болестта

"Нищо не може да се каже със сигурност, докато не минат няколко години без усложнения - признава Джанулка. - Сега се чувствам добре. Дори мускулите изглежда са се върнали. Тренирах всеки ден със съпругата си. Но все още се страхувам и притеснявам."

Отнема време, за да се отървете от това чувство. Може да се появи по всяко време: когато си лягате с лека болка в стомаха или ако имате главоболие или треска. И в този момент си мислите: Не дай боже, пак това ли е?

Виали може да бъде разбран: самият той казва, че ракът на панкреаса е най-лошото нещо, което му се е случвало. Той се скри в банята, за да не виждат жена му и децата му сълзите. 

Джанлука описва опита си от ранния рак: "Все едно малко куче ти гризе гърба. Никога не съм се смятал за неуязвим, защото съм футболист. Разбрах, че съм просто мъж".

Ракът не беше диагностициран веднага: първоначално се смяташе, че проблемът е в седалищния нерв, след това в хернията. Футболистът е опериран, но само се влошава. Виали отслабваше, урината му стана кафява, очите му пожълтяха и се появи слабост. Футболистът страда, но продължава да работи като експерт по телевизията. Трябваше да облека пуловер под ризата си, за да не отслабва тялото ми толкова силно. И тогава на Джанлука е открит злокачествен тумор. Започна лъчева терапия.

"Все едно да те застрелят в тялото с оръдие. По това време лежах неподвижно, почти винаги в полусъзнателно състояние."

Добре, че Виали победи болестта. Вярно е, че беше особено трудно преди първата операция: той трябваше да седне и да напише завещание. Това промени светогледа на Джанлука:

"Научих се да медитирам. Сега смятам, че е важно да се смеете и да благодарите".

Победата над болестта за втори път беше трудна: Виали не се разпозна в огледалото, последните косми на главата му паднаха (те и преди това не бяха много много). Дори веждите и брадата. Този проблем беше решен със семейството: "Дъщерите ми ми помогнаха: нарисуваха ми вежди. И жена ми ги посъветва как да направя грима си по-добър. Ние много се смяхме. Винаги трябва да търсите забавната страна на случващото се. Помага".

Друг начин да преминете през трудно време е чрез медитация: "Никога не съм медитирал, преди да се разболея. Сега разбирам, че би било по-добре да започна да правя това по-рано - когато бях футболист. Или още по-добре, когато бях треньор. Това би ме спасило от лудост. Все още мога да кипя от глупости. Но сега съм по-внимателен към всичко".

Когато Джанлука тренираше Челси, мислел, че тайната на успеха е да извлече максимума от усилията си. Сега той осъзна, че не е така. Тогава той се изпокара със съотборниците си и беше изгонен от клуба.

Но сега Виали стана по-спокоен и просто се радва на живота: "Трябва да говорим за благодарност. Винаги съм бил благодарен на хората, но никога не съм го изразявал. Не, никога не приемах всичко за даденост. Но никога не бях достатъчно благодарен. Хората казват: "Той се бори с рака". Но за мен това не беше битка. По-скоро пътуване. Пътуване с неприятен спътник, което просто исках да преживея. Никой не би искал това да му се случи, но ако се случи, нещо трябва да се извади от тази история".

Спортът помогна: навиците за дисциплина и вдъхновяващите истории

"Имах нужда от строго ежедневие, строга диета. Трябваше някаква цел. Фактът, че през целия си живот съм спортист, помогна - дисциплината е в нашето ДНК", казва Виали.

Бившият нападател има дълга история с интереса си към голфа. Това също му помогнало бързо да влезе във форма. В интервю той каза, че по време на карантината е тренирал специален удар: "Или ще проработи, или разпорвах килима на терена".

Виали се увлича по голфа, като дори твърди, чее патентовал свой удар...за порене на терена

Сега Джанлука работи в италианския национален отбор - бе ръководител на официалната делегация, помагайки на своя приятел и бивш съотборник Роберто Манчини. Виали казва, че е пропуснал всички тези разходки с автобуса с отбора, очакването на мача и радостта след победата.

Бившият нападател на националния отбор приканва футболистите да разгледат ситуацията с коронавируса от различен ъгъл: "Приемете го с любопитство. През това време можете да опознаете себе си по-добре от всякога. Дори играта без фенове е сериозно емоционално предизвикателство. Но какво е криза? Това е възможност за по-добро".

Виали ще споделя житейски опит с други хора чрез книга. Там той събра както добре познати спортни истории, така и не чак толкова топ. Например историята на Алфонсина Страда, първата жена, която участва в състезанието с велосипеди Giro D'Italia - не и беше позволено да се състезава няколко пъти, но когато постигна това право, веднага влезе след 30-те финалисти (от 90 участници).

"Разбирам, че съм далеч от идеала - казва Виали. - Все още трябва да работя много върху себе си. Но се надявам, казвам това без никаква арогантност, че моята история и други, които описах, ще помогнат на хората да оцелеят в изпитанията си."

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?