Уругвайският Данубио отново почете българските си корени

Уругвайският Данубио отново показа уважението си към България, преплитайки родния трибагреник в резервния си екип. Това става за втори път в новата история на клуба, след като през 2019-а изписа на испански първите строфи от химна "Мила Родино" върху фланелките си!

Клубът е основан през 1932 г. от двама български братя емигранти в Монтевидео - Михаил и Иван Лазарови (наричани в страната Мигел и Хуан). Двамата са състезатели на предшественика на Локомотив Пловдив - Спортклуб. Заради свързаността си към родния тим, цветовете на новия им клуб са черно и бяло. Майката на Михаил и Иван -  Мария дава името на отбора. Тя решава клубът да бъде кръстен на река Дунав - в превод на испански Данубио. Според клубните историографи, първоначално тя е предложила названието да бъде Марица, която минава през Пловдив.

"Ние в Данубио благодарим на доня Мария Минчеф де Лазароф, която кръсти този отбор на реката, която мие границата на родината ѝ", написаха от клуба в социалните мрежи.

Данубио е един от най-популярните отбори в страната двукратен светоен шампион. Тимът е четирикратен държавен първенец и се слави с една от най-добрите школи. Рожби на Данубио са звездата на Манчестър Юнайтед Единсон Кавани, Диего Фурлан, Алваро Рекоба и още много други големи майстори на футбола.

Михаил и Иван Лазарови, познати в Уругвай с испанските си имена Хуан и Мигел, имат легендарен статут сред хилядите почитатели на клуба. Тяхната майка Мария пък наскоро се превърна в патрон на стадиона на "Данубио". От три години насам съоръжението носи името "Хиподрум градина Мария Минчев де Лазаров"

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?