Сдружение Ботев с инициатива за паметник на Чико

Сдружение "Ботев Пловдив" връща от днес една позабравена инициатива от миналия век. Жълто-черните подемат инициатива за играждане на паметници на големите легенди на клуба. Те ще бъдат изложени на територията на стадион Христо Ботев. Клубната легенда Динко Дерменджиев ще бъде първият, който ще бъде увековечен с паметник.

"На този ден, в който всички прекланяме глава пред подвига на нашия революционер Христо Ботев, заедно с Инициативен комитет от пловдивски общественици ще възродим клубната традиция отпреди десетилетия, дала началото си с изграждането на първия паметник на Христо Ботев в Пловдив. Сдружение „Ботев Пловдив“ стартира дългосрочна инициатива за отдаване почит на големите личности в клубната история на най-стария футболен клуб в България. Началото на кампанията ще бъде дадено с отдаване на почит към легендарния Динко Дерменджиев – Чико, чийто паметник ще бъде издигнат пред стадион „Христо Ботев“, а последващи инициативи са свързани с желанието за изграждане паметници на легендите, дали основата на футболния клуб и донесли ни толкова радост през годините.
Проектът, който ще бъде реализиран на обществени начала, е ориентиран към бъдещето на футболния живот на България, а завещанието, което Сдружението иска да остави, е мост между поколенията привърженици на жълто-черните. Проектът ще стартира със създаването на монумент на Динко Дерменджиев - Чико - футболист от световна величина, оставил ярка следа в историята на този спорт, емблема на клуба, символ на клубна вярност и всеотдайност.

За целта ще бъде направен отворен конкурс за създаване на монумента към всички артисти и скулптори в България.

Официалният старт на кампанията и подробностите по организацията ще бъдат оповестени от Инициативния комитет и Сдружение Ботев Пловдив пред медиите - утре, след официалното поклонение на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни в Цар Симеоновата градина в 11:45", обявиха от Сдружението.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?