Нова атака срещу Васил Божков

Смешно е сега да търси помощ от сините фенове, обяви Цветомир Найденов

Получихме заплахи за убийство и рекет от страна на Васил Божков. Животът на цялото ни семейство се промени. Бях чувал през годините, че Васил Божков не плаща такси, но не се бях интересувал в детайли. Не съм задълбавал защо и как точно го прави. Започнах да се интересувам от темата, след като ни заплаши и обяви, че ще ни заключи в прокуратурата. Законите за хазарта в България са изключително добри. 15% данък върху хазарта няма никъде по света, има го само в България. Това е много хубаво, ако си плащаш обаче.

Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР бизнесменът и собственик на Efbet Цветомир Найденов, който коментира темата за заплахите от страна на Васил Божков към него и брат му Боян Найденов, както и неплащането на такси и данъци от страна на фирми на Божков, които са ощетили държавния бюджет със стотици милиони левове (по първоначални данни става въпрос за над 210 млн. лв., но сумата със сигурност ще расте - бел. ред.), както показа проверката преди дни на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). "Не виждам кой ще застане срещу Васил Божков и ще му каже - Ти не си платил над 400 млн. Държавните служители няма как да го направят, защото те са на заплата от 2-3 хиляди лева. Това за неплащането не го знаем само ние, знаят го всички в Комисията по хазарта. В Закона за хазарта ясно се се казва, че за игрите кено, бинго, традиционна лотария, моментна лотария, каквато е Националната лотария, се дължи държавна такса в размер на 15% върху оборота, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисионни, се дължат 20% върху таксите и комисионните. Тези хазартни игри са турнири по белот, табла, шах - там се събират такси и комисионни. Много точно и ясно е написано, че Националната лотария дължи 15% такса", категоричен бе Найденов.

"Нямам идея какви са санкциите и може ли да държавата да си върне тези пари, защото не съм юрист. Знам едно, че Законът за хазарта е добре написан и проблемът на българския хазарт се нарича Васил Божков. Тази Комисия по хазарта, Валери Симеонов много правилно отбеляза, тя е купена и то от 20 години. Аз съм в хазарта от 30 години и не съм виждал друго такова чудо. Ако Васил Божков си плаща реалния данък, едната му фирма, Евробет, ще фалира. На мен ми е смешно, че Божков сега търси феновете на "Левски". Той не се беше появявал на "Герена" от една година. "Левски" го е имало 100 години преди Националната лотария. Доколкото познавам Васил Божков, той се мисли за най-силния човек в държавата. Силно се надявам държавата да надделее. Проблемът с неплащането на данъци на Васил Божков е най-малкият му проблем. Вярвам на всички държавни органи. Като гледам как се работи, мисля, че в държавата има добри професионалисти. Не съжалявам ни най-малко за това, че казвам истината. Аз не водя войни. Казвам всичко, което знам. 30 години съм в хазарта и знам кой кого е натискал, кой за какво е лобирал", разкри Цветомир Найденов.

"Ние сме международна компания. Оперираме в Италия, Испания, Румъния, Сърбия. Пред вадене на лиценз сме за Англия и САЩ. Считам се за професионалист и мога да си върша навсякъде работата, като си плащам данъците и спазвам закона. Нас ни проверяват постоянно. Само за 2018 година имаме 49 проверки само от Комисията по хазарта. Вратички в закона. Просто има една Комисия по хазарта, върху която се влияе. Едно такова явление, като Васил Божков, трудно може да бъде спряно. Там един чиновник с 3 500 лева заплата е нормално да има корупционен натиск. Контролът трябва да бъде по-добър. Този проблем трябва да се спре, защото всеки месец се генерират нови проблеми. Сега, ако са 500 млн. лева укрити, след няколко години ще са 5 млрд. Убеден съм, че този проблем ще бъде решен. Той е толкова груб, че няма как да държавата да не го реши", завърши Цветомир Найденов.

По телефона в предаването се включи и депутатът от НФСБ Христиан Митев, който е един от вносителите на промените в Закона за хазарта. "Проверката на АДФИ доказа, че твърденията на г-н Найденов са верни. Оказа се, че имаме едно незаконосъобразно поведение от страна на Комисията по хазарта. Един от операторите на хазартни игри се е възползвал да плаща по-малка такса, като това е ставало с ясното съзнание на членовете от Комисията по хазарта. Нашият законопроект не е подготвен с Министерството на финансите или друг държавен отговор. Той е подготвен от г-н Валери Симеонов и експерти. Той изчакваше удобен момент, за да го внесе. В него се ограничават и местата, в които ще се продават лотарийни талони, което получи зелена светлина и от Европейската комисия. Държавата е ощетена със стотици милиони левове и е нормално премиерът Бойко Борисов да подкрепи една такава законадателна инициатива. На този етап не предвиждаме никаква забрана на хазарта. За нас това просто трябва да става регламентирано. Надявам се законопроектът ни да получи подкрепа и в пленарна зала", добави Митев.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Найденов

Найденов

29.01.2020 | 08:56

Еното момченце да не се казваше Васил а другото да е играело с черепи?

Отговори
1 0
Пепо

Пепо

27.01.2020 | 21:55

Бягайте от всички български букмейкъри… Ефбет наистина от 4 дни не допускат клиентите си да си изтеглят парите… имали технически проблем… бягайте … ползвайте водещи глобални букмейкъри… аз избягах от Ефбет и отидох в тези… глобални са… и имат много добри функционалности и истинско мобилно приложение – https://at9am.com/to/1

Отговори
1 0
Бойко крадеца

Бойко крадеца

27.01.2020 | 19:04

А Найденов защо не каже дето изнасили двете момченца ,едното на 2 г другото на 4

Отговори
4 4

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?