Газета дело спорт с разтърсващ материал за футбола ни, спомена и Локо

Мафия, расизъм, пране на пари и убити президенти, написа италианският вестник

Българският футбол е болен, а клубовете са превзети от мафията. Това пише водещият италиански спортен всекидневник "Гадзета дело спорт" в материал, предшестващ мача между "Лудогорец" и "Интер" от 1/16-финалите в Лига Европа.

В него се посочва, че след славата на Христо Стоичков и четвъртото място на световното през 1994 г. българският футбол е като пустиня. "Пустиня, осеяна с мръсен бизнес."

Авторът Валерио Клари пише, че между 1993 и 2005 г. са убити 15 президенти или бивши президенти на футболни клубове от елита. По думите му мотивите за убийствата рядко са свързани с футбола, но пък цялата картина разкрива тясната връзка между организираната престъпност и футбола.

"Основните клубове в страната бяха в ръцете на българската мафия, която след краха на комунизма превзе голяма част от окаяната икономика на София. Футболът не беше просто средство за добиване на признание и хоби, но преди всичко богат бизнес. Няколко години по-късно (2011 г.) "Уикилийкс" щеше да представи доклад от американското посолство, който разказваше за положението: "Дори най-известните отбори като "Левски", ЦСКА, "Литекс", "Славия", "Локомотив" (София) и "Локомотив" (Пловдив) имат връзки с организираната престъпност."

В материала се посочва, че в годините футболът в България е бил средство за пране на пари. Говори се и за проблем с расизма. Авторът посочва, че "има един слънчев лъч" и това е "Лудогорец". Той разказва за пристигането си в Разград, където летище няма и има пет хотела.

"За да стигне до стадиона, автобусът на "Интер" трябва да мине през улици, край които са изложени (за продажба) всякакви видове трактори. Тук, където футболната традиция е била близка до нула, олигархът Кирил Домусчиев е направил така, че да се развие клуб, който от няколко години е единственият слънчев лъч за едно футболно движение, потънало в мрак", пише Клари.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Черев

Черев

20.02.2020 | 18:26

Първо да си оправи тяхната мафия .да каже колко хиляди дуеи са изтрепани . Като започне от Ал Капоне и стигне до днешната мафия .

Отговори
4 4

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?