Следвайте ни

Бюджетно ноу-хау от Ботев - схема 85/15

viber icon

Ботев (Пловдив) е първият футболен клуб в България, който се възползва от уникалната схема за финансиране -  85/15, като големите проценти са за джоба на общината (б.а. респективно - държавата).

В условията на очакваната рецесия във всички области на икономиката, Ботев е клубът, който най-леко ще я понесе. Причината? Преди две години собственикът на мажоритарния пакет акции Георги Самуилов обяви съществено редуциране на бюджета да ФРЗ и други разходи за сметка на парите за Колежа. 

Към днешна дата се оказва, че при общ бюджет на Ботев за строителство и ФРЗ около 30 милиона, 85 процента се поемат от държавата. Тези, които са забравили - премиерът се лиши от нов самолет за довържването на Колежа и "Лаута".

Въпреки таза държавна подкрепа, в Ботев вече умуват как да свият още заплатите и разходите за квартири. Сега идеята е клубът да се освободи от тримата си чужденци - Джонатан Перейра, Фабиано Бурбано и Андерсон Барбоса.

 Договорът на Джонатан изтича през лятото, но няма надежда да се поднови. Мотивите са, че заплатата му била прекалено висока. Наше проучване показва, че от всичките играещи бразилци в  Efbet лига Перейра е на предпоследно място по заплащане, а на последно е съотборникът му Андерсон.

Андерсон и Бурбано, които получават любопитно ниски заплати, са част от неадекватната селекция на спортно-техническия екипа, който бе изцяло реновиран след изгонването на двете огромни недоразумения в него - Желко Петрович и Адалберт Зафиров.

Двамата забърката такъм качамак в Коматево, че загубата във финала за Купата от градския съперник сега изглежда като детска играчка.

Междувременно в Ботев отново са с едни гърди пред гърчещия се в сълзливо-патриотичен водевил Левски. В Ботев не събират пари за клуба, там създадоха Граждански съвет, който да следи как се харчат парите за довършване на стадион "Христо Ботев".

НА последната среща в Общината от Гражданския съвет поставиха въпроса за времевия график на процедурите по обществената поръчка и започване на строителството.

Ето какво още се случу на срещата на "строителния жълто-черен надзор" със зам.кмета по дтроителство Пламен Райчев:

"Обърнато внимание по темата за гарантирането на категория 4+ от УЕФА след приключване на строителството.

Относно графика, г-н Райчев поясни, че днес се очакват последните сметки по разделянето на двата етапа по строителството - ниво А група и 4+ на УЕФА, като планът на Общината е да се обяви една процедура за строителство.

Следващата седмица се очаква да се пристъпи към остойностяване на поръчката (процедура нужна за ЗОП), а след това да се премине към обявяването й.

Желанието на Общината е да има присъствие на членовете на Гражданския съвет на всяка една работна среща, свързана със строежа, още на етап подготовка на процедурата за избор на изпълнител, както и при самото строителство.

На уеб сайта на общината следва да бъде оповестявана всякаква документация, свързана с целия процес по изграждането на дома ни, с цел по-голяма публичност".

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?