Ботев и Локомотив: Жажда за реванш преди 110-ото дерби СНИМКИ

 Двата отбора имат по 39 победи, 31 мача са завършили наравно, а головата разлика е 130:130.

Четиринадесет месеца цари абсолютен паритет във футболната битка за Пловдив. Голямата въпросителна преди 110-ото издание на дербито между Ботев и Локомотив е дали някой от двата гранда от града под тепетата ще наруши статуквото. След 109 битки между черно-бели и жълто-черни никой не е взел превес. Двата отбора имат по 39 победи, 31 мача са завършили наравно, а головата разлика е 130:130. И канарчетата, и железничарите са амбицирани да прибавят още един успех към актива си и със сигурност ако не качествен футбол, то двубоят в неделя ще предложи битка до последно.

  

Голямата интрига в неделния мач е ​при домакините. Ботев все още не се е отърсил от жестокия удар, който понесе със загубата на финала за Купата на България на 15 май. Канарчетата тръгнаха към столицата в дъждовния пролетен ден с абсолютната убеденост, че само да излязат на терена, и ще бъдат коронясани. Вместо това раздираният до онзи момент от вътрешноклубни и други др​язги Локомотив се събра в юмрук и показа, че който подцени черно-бялата мощ, страда много. Поражението на финала разтърси из основи жълто-черната общност, което пролича и в есенното представяне на отбора. Едва в края на полусезона, когато треньорът Ферарио Спасов се върна към корените и наложи няколко юноши, канарчетата се върнаха на победния ход. Белегът от 15 май обаче още не е зараснал и жаждата за реванш е по-силна от всякога. Жълто-черната общност понесе и още един съдбовен удар със смъртта на лидера на агитката Тоско Бозаджийски. Тя обаче е показвала, че може да излезе и от далеч по-трудни ситуации. Справка: фалитът на клуба при Димитър Христолов и изграждането му наново през 2010 г. 

Ботев ще бъде отслабен и от липсата на двама от най-силните си футболисти през последните пет години. Превърналият се в легенда на клуба Тодор Неделев ще стиска палци на съотборниците си от трибуните в Коматево. Стълбът в отбраната Кристиан Димитров пък бе продаден на Хайдук и със сигурност защитният вал няма да бъде така балансиран, докато привлеченият през зимната пауза Иван Бандаловски не свикне напълно с новите си съотборници.

В Локомотив също ситуацията не е спокойна. Черно-бялата общност буквално бе разбунена след обещанието на правителството в края на миналата година да построи стадион "Христо Ботев" с държавни пари. Това доведе до протест пре​д Общината, няколко декларации, транспаранти из града и закани за гражданско неподчинение. На Лаута осъзнават, че ако градският противник се сдобие с модерен стадион и при наличието на модерна база, то везните рязко ще се наклонят в негова полза поне в близко бъдеще. Това неминуемо вкарва напрежение около и в клуба, независимо че железничарите би трябвало да подходят далеч по-лежерно към мача. Каквото и да направят в Ботев, те не могат поне на този етап да изтрият болката от загубения финал. Несправедливостта и мисълта, че противникът може да се сдобие с лъскав дом, какъвто на Лаута нямат, стряскат сънищата на черно-белите и те не могат да излязат спокойно в 110-ата битка за Пловдив.

Отделен въпрос е, че в Коматево Локо ще бъде различен от онзи, който мачкаше наред през есента. Новите попълнени​я поне на този етап не показаха, че могат да заместят пълноценно Стивън Езе, Георги Илиев и издигнатия до кумир Ален Ожболт. Нелепата контузия на Петър Витанов също е голям минус за железничарите. Всичко това изравнява силите преди в неделя капитаните Лъчезар Балтанов и Димитър Илиев да изведат съотборниците си на абсурдния и незаслужаващ да е арена на този мач стадион в Коматево.  И така, гладиаторите са готови за футболна битка. Трибуните очакват зрелище. Да влезе Негово величество Пловдивското дерби! 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?