Бербатов към клубовете: Живеете в модерно робство

Кандидатът за президент на БФС - Димитър Бербатов и част от екипът му избраха Пазарджик за поредна спирка от предконгресната си обиколка в страната. Най-добрият ни и успешен футболист през последните 25 години се срещна с представители на аматьорските клубове от областта, а сбирката в   х-л "Форум" уважиха почти всички тимове от пазарджишкия диоцез. Имаше едно изключение - представителят на ФК Девин Руси Чаушев. 

В началото Бербатов направи емоционално 20-минутно изложение, в което центрира вниманието на присъстващите върху основните си приоритети за промени в българския футбол. Сред тях са: професионалния футбол да се администрира от ПФЛ, "както е навсякъде по света", а БФС да се съсредоточи върху ДЮШ, аматьорския футбол, националния отбор, съдийството.

"Във всички тези сектори има колосални проблеми, които резонно фокусират недоволството на ангажираните с футболна игра хора и феновете на този спорт", заяви основния опонент на Борислав Михайлов за поста президент на БФС.

Той се обяви за мандатност - максимум 12 години за всеки, който е станал шеф на футболната централа. "Но, ако не ви харесва моментната ситуация, събирате се, правите конгрес и гоните, този който е на власт. Това щом не сте го направили досега или не сте го искали, щото ви е добре, или не сте знаели как", продължи Бербатов. 

"Уставът на БФС е ясен – събирате 1/3 от членовете на БФС, правите конгрес и смяната се случва. Чудно ми е, всички говорят и искат промяна, а никои не действа тя да се случи. Дошъл съм тук за да ви помогна. Ако не ме искате - просто отивам на море, а вие си продължавате със статуковото", категоричен бе бившият нападател на Манчестър(Юнайтед).

Той заяви, че има пари за всичко, но за да се вземат трябва работа. "Ако не работите, не сте добре дошли при мен. Със Стилян и Мартин сме в един екип. Тук са Петър Величков и Боби Станков. Има и други. Аз сам нищо не мога да направя. В бъдеще, ако не сте доволни ще псувате мен. Аз съм о'кей с това."

Димитър Бербатов сподели пред присъстващите и една идея, която възникнала при досегашните му срещи в страната. 

"Областният ръководител е пряката ви връзка с БФС. Той трябва да отнесе проблемите ви нагоре. Дали го е правил си знаете вие. Ако спечелим конгреса ще направим промяна и в бъдеще той ще може да се избира пряко от вас. Като не върши работа и сте недоволни, просто си го сменяте. Това е било едно време, ние не откриваме топлата вода. Това е демокрацията", продължи Берба. 

В типичния си хард тон той имплицитно вмени вина на клубните шефове. 

"Вие живеете в модерно робство – през 4 години ви подхвърлят по няколко топки и един екип и ви поставят в зависимост. Това е подигравка с вашето самочувствие, с гордостта ви и с всичко, което ви прави мъже. Ако ви харесва – стойте си така.

Ако вие приемате тези дреболии и после отивате на конгрес, гласувайки по схемата с 3 бюлетини – пускате една и после отчитате две, си стойте. Това подаяние струва няколкостотин лева. И тогава, съгласявайки се с него, вие наистина имате проблем. И никога футболът ни няма да се оправи. Надявам се да изберете другия път – промяната. Ако някои друг дойде като мене и застане тук, гласувайте за него. Такива срещи трябва да бъдат ежегодни, а те ви търсят от избори на избори, защото се интересуват единствено от вота ви", каза Бербатов, като на финала на речта си спомена, че не се смята за най-достойния, но вижда,, че в бг футбола има много проблеми и се е ангажирал да помогне.

 По темата за търсене на допълнителни източници на свежи пари за аматьорския футбол и школите, отношение взе колегата му Боби Станков. 

"14 милиона евро и 6 милиона долара са на разположение на БФС и клубовете по програми на УЕФА и ФИФА. От тях ние сме усвоили едва 10 %, с което сме далеч зад страни като Малта, Гибралтар, Молдова, Словакия. За да има пари в аматьорския футбол за школи, издръжка и спортна дейност трябва да се правят и печелят проекти", категоричен бе Станков. 

Той обвини БФС, че е длъжник на футбола в това отношение.

"Няма как с един служител на граждански договор да се усвояват парите по тези програми", отчете Станков. 

По нататък срещата прерасна в дискусия по различни проблеми на аматьорския футбол - детските школи, съдийските такси, все още хартиените картотеки, разходите за охрана, медицинското осигуряване, трудния достъп до курсовете за лиценз на треньорски кадри, непризнаването на квалификацията от НСА за сметка на комерсиалните курсове в треньорската школа на БФС и др.

По тези и други казуси изказвания направиха Антон Дамянов(Марица-Белово), Атанас Чапаров(Свобода-Пещера), Илия Танев(Локомотив-Септември), Радослав Лютаков(Вихър-Ветрен), Тодор Банчев, Руси Чаушев от ФК Девин.

Водачът на Чико-Бунара Йордан Михайлов пък заостри вниманието на Бербатов и компания върху проблема с узаконяване на стадионите, защото на много места все още спортните съоръжения въобще не са нанесени на кадастралната карта в съответната община и де юре несъществувайки  в правния мир те са недопустими, както за финансиране на проекти, така и за целево подпомагане/издръжка от страна на местната власт.   

В края на срещата представители на клубовете и техни пълномощници получиха комплект документи, чрез които могат изразят позицията си свикване на евентуален извънреден конгрес на БФС. 

Пред хотел "Форум" пък фенове на ЦСКА от пазарджишката структура на "Red Lions" си направиха снимка с Димитър Бербатов, засвидетелствайки моралната си подкрепа за неговата кандидатура, за президент на БФС.  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?