37 години от най-големия десант на фенове в българския футбол

Локо надви Осъм (Ловеч) с 2:1 в драма с продължения пред 40 хиляди на Националния стадион

Локомотив се завърна в А група след драматичен бараж и 2:1 над Осъм Ловеч. Черно-белите по локомотивски изстрадоха победата и се завърнаха в елита три години, след като изпаднаха във втория ешелон. Двубоят ще остане в историята на българския футбол с най-големия десант на фенове. На Националния стадион Васил Левски присъстват 40 хиляди души. По същото време съседният стадион Българска армия е пълен до краен предел за мача между шампиона ЦСКА и сборен тим на отличниците от А група от предния сезон.

От тези 40 хиляди поне 30 000 са фенове на Локо, останалите са от Ловеч и такива, които са дошли да гледат на живо Христо Бонев.

Решението за допълнителния мач за попълване на А група дойде като балсам за душата след нещастно загубения бараж срещу Черноморец.

Извадиха от елита Спартак Плевен, защото ги хванаха за уредени мачове с Черно море и черна каса. Разкритието стана след автокатастрофа на треньора на Спартак Иван Иванов, при която той умира. Тогава ченгетата намират неговия тефтер, в който било описано всичко. Плевенчани ги извадиха от А група, а 6 човека от Черно море завинаги им забраниха да играят професионален футбол.

Първенството в Б група започваше в края на август и черно-белите още не бяха започнали подготовка. Христо Бонев после ми е споделял, че буквално от плажовете са събирали футболистите, за да започнат да се готвят за този мач. За треньор на мястото на отишлия в чужбина Атанас Драмов бе назначен Атанас Ангелов, Бог да го прости.

Еуфорията у феновете бе страхотна. Единият специален влак, който БДЖ отпусна, се напълни до обяд. Пуснаха и още един, който също се напълни до вечерта. За повече нямаше възможност предвид отпускарския сезон.

Всички мислеха, че Локо ще бие Осъм (Ловеч) много лесно. Във влака най-често казваната фраза между отварянето на бутилки Каменица светло (Веро 11) бе „На Осъм – осем”. Нямаше човек, който да се съмнява, че победата ще дойде безпроблемно и после започва фиестата. Успехът наистина дойде, но по локомотивски – трудно, изстрадано и през хиляда перипетии.

А всичко започна великолепно. Пас на Зума към Христо Сотиров (Вятърко) и 1:0. Още 2-3 чисти положения пред вратаря Паралийски пропуснати аристократично и почивка. През второто полувреме обаче ловчанлии взеха, че натиснаха, а ние се огънахме. Явно момчетата от Осъм бяха тренирали, докато нашите лекуваха по плажовете изтормозените души от загубения финал срещу Черноморец (на реванша на Лаута – греди и самоубийствено 0:0).

Вратарят на Локо Стефан Стайков (Бате Зайо) правеше и невъзможното, но запази мрежата суха. Да, но и Бате Зайо сгреши в 56-ата минута. Някакъв шут от 40 метра и Стайков извика: аут, но топката след топовния шут на Василев вледе в долния му десен ъгъл. Окрилени от изравняването ловчанлии натискат, а черно-белите видимо уморени се дръпнаха в защита.

Точно тогава те получиха уникална помощ от трибуните. В най-трудните моменти 30 хиляди бяха агитка. От Осъм най-деен беше изгонения от Локото Дюлгеров. Той правеше квото си иска с черно-бялата и добре, че либерото Курбанов накрая успя да се справи с него.

Така се стигна до 90-ата минута, когато съдията даде фаул за Локо на границите на пеналта. Целият стадион утихна в очакване отново Христо(с) Спасителя Зума да  измъкне черно-белите от трудната ситуация. Докато Зума се накани обаче Аян стреля по земя и в един момент целият стадион изригна. Да, ама не! Топката се удари във вътрешната част на левия дирек, мина по цялата голлиния, отби се в десния и излезе! Мъка локомотивска!

И така дойдоха продълженията. В Локо двама дебютанти влязоха като принудителни смени – 17-годишният Димитър Калканов и Марин Камалиев от Несебър. Постепенно окапаха и ловчанлии. Така дойде последната минута на първото продължение, когато в дъгата пред пеналта Аян влезе на скорост, направиха с Едо гениалното им двойно, след което бате Айко литна вратаря и с топката влезе във вратата.

До края на мача нямаше седнал човек на стадиона. 40 хиляди души прави със запалени вестници. Неописуема гледка беше Националния стадион. Второто продължение не го усетихме как мина и след последния сигнал на Богдан Дочев всички ликуваха. Стадионът просто изригна като вулкан! Футболистите бяха капнали. Едва намериха сили за почетна обиколка, а след това някои останаха да лежат на терена.
София едва ли помни друга такава вечер. Двата булеварда, водещи към Централна гара бяха блокирани от черно-белите фенове. Някои от хората се отправиха към Подуяне, която е по-близо. И на двете влакови композиции фенове дръпнаха ръчната спирачка, за да изчакат идващите от стадиона. Влаковете тръгнаха със закъснение.
По магистралата пък бе направо чудо. Колите се движеха с не повече от 50 км. Всички бяха извадили черно-бели шалчета и знамена. На входа на Пловдив, на самата табела някой предвидливо беше изобразил с лампи на акумулатор буквата А. На Лаута пък бе устроено уникално посрещане на отбора, въпреки че полунощ беше минал отдавна.

Така завърши най-големият десант на фенове в историята на българския футбол.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Драган

Драган

16.08.2020 | 18:01

Само ми обясни как са ги извозили до София 30 000 локомотивци!?

Отговори
2 1
намръщенЪ

намръщенЪ

24.08.2020 | 04:42

Тук не става дума само за влакове, уточнява се, че са два. Следва да се отбележи обаче, че не всичките тези 30хил. пловдивчани са локомотивци. Мой съсед, върл фен на (тогава) "Тракия" качи в колата си още 4, поделиха парите за пътни и гледаха заедно. От квартала и един спартаклия отиде да гледа. Аз се отказах в последния момент. Огромната част от пловдивчани искаха връщането на "Локомотив"Пд в елита, нямаше ги дербитата. Същевременно, в ония години имаше и "размяна на агитки" - черно-бяло подкрепление при нас и наше при тях, когато се играеха важни мачове особено срещу ЦСКА и Уефски с патлак.

Отговори
18 1

Анкета

Добра покупка за Локо Пд ли е Реда Рабей?