Следвайте ни

Историята на най-добрия таран от Чехия на Евро след Барош

viber icon

Нападателят Патрик Шик стартира добре Евро 2020: неговият дубъл осигури победата на Чехия над Шотландия, вторият гол определено ще бъде включен в селекцията на най-добрите в турнира (той застреля Дейвид Маршал от 45,5 метра - това е рекорд на европейско първенство по далекобойност). И във втория мач Шик се разписа в  хърватската врата от дузпа.

Като цяло историята на този човек е известна на мнозина: през 2017 г. той стана най-скъпият играч в историята на Рома (те платиха 38 милиона евро за него), но в Рим не се получи: 5 гола в 46 мача в Серия А. Чех напуска Италия и подновява кариерата си в Бундеслигата, прекарвайки сезон в Лайпциг и Байер Леверкузен (общо 19 гола).

На 12-годишна възраст Шик показа среден пръст на баща си по време на мач - и тогава му стана по-лесно да играе. Не искаше родителите му да ходят на стадиона

Шик израства в покрайнините на Прага и започва да играе футбол на четиригодишна възраст. За семейството това хоби беше неочаквано: родителите притежават мрежа от пекарни.

Патрик винаги се откроявал и вкарвал много, но дори и при малки неуспехи реагирал изключително остро: пропускайки няколко пъти да вкара, той започнал да ридае на терена и треньорите трябвало да го сменят.

Поради тази чувствителност Шик не искал родителите му да ходят на мачовете му.

„Баща ми беше пречка на пътя ми“, казва нападателят. - Винаги е живял с играта. АВко направех нещо нередно, той покриваше лицето си с ръце и поклащаше глава. Това ме ядосваше. "

На 12-годишна възраст Шик бил в селекцията на Спарта Прага в турнир по мини футбол. Патрик не играел, а баща му, както обикновено, извикал нещо, клатейки глава. Тогава Шик не издържал - обърнал се и показал средния си пръст.

Бащата се засмял.

Според семейните спомени майката на Патрик се навела към съпруга си и му прошепнала: „Така ти се пада!“

Оттогава Шик-старши се държел скромно на мачове.

„В този момент нещо се обърна в главата ми. Много се промених - спомни си Шик девет години по-късно. - Преди тази ситуация взимах всичко присърце и тогава изведнъж си помислих: „Кой играе футбол тук? Той или аз? Разбира се, че съм аз ". Татко спря да го прави, но все повече хора се появяваха с непоискани съвети. Вече не им показвах средния си пръст - обикновено беше достатъчно да се откажат. Заради тях няма да променя мнението си. "

Шик обича парите и не се притеснява да говори за тях

Когато Шик навърши 16 години, той подписа първия си договор със Спарта - за 10 хиляди крони на месец (около 2500 лева). Известно време човекът си мислил че е постигнал всичко: „Постоянно си казвах: „Аз съм богат човек! “

Две години по-късно парите стават още повече - заплатата на Шик е увеличена три пъти. „Тогава си помислих: „Сега мога да си купувам нов iPhone всеки месец. Просто бомба! "

Но през 2015 г. трябвало да отиде под наем в Бохемианс. Шик изпаднал в апатия: „Когато се замислих, се ядосах и си помислих: „Какво ще стане след това? Ще играя ли в трета лига след една година? "

Състоянието се усложняваше от факта, че Шик не беше харесван от новите си съотборници. Проблемът е огромната заплата на 19-годишния нападател по стандартите на Бохемианс. „Те си помислиха: ах, богат хлапак е дошъл от Спарта. Това се усещаше, разказва Шик. - В крайна сметка реших да им обясня как стоят нещата и им казах: „Момчета, получавам 30 хиляди в Спарта. За да не ме хранят родителите ми, "Бохемия" ми плаща още пет".

Шик никога не е крил, че обича парите. „Те ме мотивират“, обясни нападателят през 2017 г. - Надявам се, че след няколко години ще попадна в топ клуб, където ще ми платят още повече, което е логично. Тази мотивация винаги ми е помагала да играя по-добре. "

Вече две години Шик работи с ментален треньор. Работил е в Microsoft 22 години и сега помага на хората да се отворят.

Когато Шик не успя в Рома, той се обърна към известния чешки ментален треньор Ян Мюлфайт - началото на сътрудничеството беше обявено през януари 2019 г.
Мюлфайт изгради впечатляваща кариера в Microsoft след 22 години (15 от тях в топ мениджмънта). През 1993 г. той става маркетинг директор на чешкия клон на компанията, след което е повишен в изпълнителен директор, през 2002 г. Мюлфайт става вицепрезидент на EMEA (Европа, Африка и Близкия изток), а от 2007 г. води преговори с държавни агенции от името на Microsoft. Върхът в кариерата на Мюлфайт в компанията е като президент на Европейската дивизия.

През 2014 г. Мюлфайт напуска Microsoft и се фокусира върху менталния коучинг. „Помагам на хората, организациите и държавите да разгърнат своя потенциал“, гласи началната страница на уебсайта му.

Мюлфайт работи отделно със спортисти: „За тях имам един съвет: бъдете себе си и работете върху информираността. Ти си уникален. Вижте петимата олимпийски шампиони на Чехия - те не са копия. Най-добрите спортисти ценят своята уникалност."

Според статистиката, цитирана от Мюлфайт, само 13 процента от хората се радват на работа, останалите отиват за пари. Следователно идеалната картина на света е възможна само за 13% от населението на света. „Ако човек успее да реализира своя талант и силни страни, той става не само по-продуктивен, но и по-щастлив“, убеден е Мюлфайт.

След такъв старт "Евро Шик" определено ще бъде по-щастлив.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?