Евродомакинство по руски - 4 пъти по-скъпо от Лондон или Рим

Световното първенство през 2018 г. донесе на руската икономика 3 милиарда долара от туристите (според официалните данни), Евро 2020 е съвсем друга история. 

Икономическият ефект от провеждането на седем мача в Санкт Петербург клони към нула. Нито градските власти, нито собствениците на хотели, барове и ресторанти в Санкт Петербург очакват с нетърпение карнавалите и рекордните приходи от преди 3 години.

Властите бяха по-притеснени от разполагането на хиляди допълнителни легла, в случай че футболният празник се превърне в огнище на зараза. Въпреки че все още има място за рекорд в тази мрачна среда: бюджетните разходи на Русия за европейското бяха рекордни на фона на другите страни домакини на турнира. Подготовката на Санкт Петербург струва 4 пъти повече от Лондон или Рим и 15 пъти повече от Копенхаген.

Изненадани ли сте? Сега за подробностите.

Организацията на еврото струва на Русия 40 милиона евро. 

Преди началото на Световната купа Виталий Мутко, тогава министър на спорта, заяви, че подготовката за мачовете за еврото в Санкт Петербург ще изисква минимални разходи. В края на краищата цялата необходима за това инфраструктура е създадена за Световното първенство.

Според правителството на Санкт Петербург градът е похарчил 129 милиарда рубли (2.9 милиарда лева) за подготовка за Световното първенство.

Повечето от тези разходи са изграждането на стадиона на остров Крестовски, започнало още преди да бъде даден Мондиал 2018 на Русия, и „реконструкция на транспортната инфраструктура“ - пускане в експлоатация на метростанция „Новокрестовская“ до стадиона, ремонт на насипи, изграждането на моста Яхтени, обновяване на автопарка. Вероятно тези работи биха били направени без никакво футболно първенство.

Бюджетните разходи за подготовка на Санкт Петербург за европейското са несравними - само 3.5 милиарда рубли (79 милиона лева). Но има важен въпрос: за какво бяха похарчени тези пари, ако всичко беше готово преди четири години, когато в града се провеждаха мачове за Купата на конфедерациите? Освен това други градове в евро са покрили разходите с няколко пъти по-малка сума, установява изданието "RB-Business".

За правилно сравнение нека преизчислим разходите в евро: 3,5 милиарда рубли, отпуснати от бюджета = 39,3 милиона евро. Мюнхен, който е на второ място по разходи, похарчи по-малко от половината - 15,6 милиона евро.

Подготовката на Лондон, който ще бъде домакин на 8 евро мача, включително полуфиналите и финала, струва 11,6 милиона евро.

За други градове пилеенето на еврото беше още по-малко:

Будапеща - 11,2 милиона евро

Рим - 10 милиона евро

Севиля - 5,45 милиона евро

Глазгоу - 4,3 милиона евро

Букурещ - 2,8 милиона евро

Копенхаген - 2,4 милиона евро

Данните за разходите на Амстердам и Баку не могат да бъдат намерени в публичното пространство.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?