ВСИ - плувният клуб, който сам си плаща тока и ражда шампиони

Родители на деца, които спортуват плуване в Пловдив, започнаха подписка в подкрепа на построяването на 50-метровия басейн "Младост". Първата копка на съоръжението бе дадена, изкопът - също, но после всичко замря заради липса на пари. Дотогава четири клуба, а отскоро и пети, тренират на стария 25-метров басейн, стопанисван от "Жилфонд".

Единственият плувен клуб в Пловдив, който не разчита на финансиране от Общината, вече навърши три години. Освен рождения си ден, "Спортен клуб по плуване ВСИ" има още много поводи да празнува. 

Георги Георгиев стана сребърен медалист в дисциплината 200 м гръб на завършилото  Държавно първенство за мъже в София в края на месеца. Георги регистрира подобрени лични времена във всички стартове и класирания в топ 6 на 50 и 1000 гръб.

В средата на май ВСИ спечели първо място в класирането по медали на Международния турнир "Спартак" в Сандански. Подобно нещо пловдивски плувен клуб не е постигал от времето, в което под тепетата имаше само един клуб - ЖПК "Младост 91".

Ние сме клуб, който се издържа изцяло от частна инициатива и не разчитаме на държавни или общински пари, коментира председателят Борислав Симеонов. 

Преди три години той се захваща с тази "налудничава", според приятелите му, идея. Успява да изгради спортен ком​плекс на 5 декара в двора на ВСИ, който включва сауна, парна баня, хамам, масажен център, медикъл био СПА, плувни басейни, заведение и футболни игрища. 

Във времето, в което всички спортни клубове очакват сериозно рамо от Общината, Борислав издържа сам клуба си, при това разходите не са никак малки. "Много хора и не подозират каква е разликата между нас и другите клубове в Пловдив. Тя е проста - през зимата те очакват от "Жилфонд" да организира затоплянето на водата и отоплението на басейна. Ще вметна, че месечно през зимата ми струва 15 000 лева отоплението на басейните", разказва Борислав Симеонов. 

Той обаче не крие, че е много горд с екипа си от треньори и  състезателите. "Не мога да не съм радостен, че само след 3 години от основаването си клубът ни вече е с реноме в българското плуване. Ние не спираме да се развиваме. Ще ви споделя нещо - от тази година имаме прием на наши състезатели в Спортно училище "Васил Левски". Седем деца ще продължат обучението си там. Имаме си и треньори, разказва Симеонов, като допълва: "Ще получим и ние един коридор за тренировки в басейн "Младост". 

Искам да отбележа, че ние сме добронамерени хора, затова във времето, в което наши плувци не тренират в коридора ни в "Младост", всяко дете, което се чувства по някакъв начин свързано с клуба ни ВСИ, може да ползва съоръжението". 

Във ВСИ признават, че не се сърдят на никое от десетте деца, които наскоро преминаха в други клубове. 

"Треньорите вложиха много енергия в работата с децата, но такъв е животът. Нека те гонят върховете в спорта, без значение за кой клуб. Във ВСИ първата задача на нашите треньори Мила Мелева, Спас Колчев, Деница Стоянова, Атанас Кръстанов и Аделина Захариева е да създават комфорт за децата. Дори и те да се научат само да плуват, това за нас е голям успех, а и плуването е здраве", допълва Борислав Симеонов. 

В разговор с репортера той обяви за реализирането на една своя отдавнашна идея, която вече ще прилага в клуба си.

Ето какво разказва босът на ВСИ по повода: "Ние сме единственият клуб по плуване в гр. Пловдив, чиито състезатели са обучени и тренирани на частни начала в частен басейн в града. За нас развитието на спорта плуване е мисия. 

Нашите състезатели спортуват в удобно часово време, използват съоръженията на басейна без лимит от време и получават всички необходими грижи. Създаваме всички условия нашите състезатели да покажат най-доброто от себе си и да постигнат най-добри резултати.  

На звездата на отбора - Георги Георгиев, републикански вицешампион на България, е осигурен персонален коридор в басейна за двуразова тренировка, спомагателни уреди за физическа подготовка и персонален треньор, на когото се заплаща възнаграждение, да отделя време само на състезателя по време на тренировъчния процес. 

Разходите на ​треньора за участие на състезателя по турнири и първенства са изцяло за сметка на клуба.  Във връзка с блестящото представяне на Георги, СКП “ВСИ” взе решение да разработи спонсорска програма за млади състезатели, състезаващи се в старша възраст и по-големи. 

Програмата ще финансира цялата подготовка на състезателя, както и участията в републикански и държавни първенства. Всеки член на клуба, спечелил медал от Държавен шампионат в старша възраст и по-големи, ще тренира безплатно, ще получава екипировка безплатно и ще бъде финансиран за участието си на държавни първенства. Отделно от това участието му в подготвителни лагери ще бъде поемано финансово от клуба. 

За състезателите, които се класират в програмата, след спечелен медал и подадено заявление от родителите, ще бъде изготвен план за подготовка. Самите те ще трябва само и единствено да тренират и да показват с гордост емблемата на клуба при награждаването им с медали! 

За шампиони при мъже и жени, освен всичко по-горе, ще бъдат осигурени терапевтични грижи и хранителни добавки в процеса на подготовка. И досега в края на всяка година най-добрите състезатели на Плувен клуб “ВСИ” са получавали големи материални награди - екипи и тренировъчни принадлежности. С разработването на тази програма искаме да дадем възможност на всички състезатели и деца, които искат да спортуват професионално, но нямат финансовата възможност да го направят".

Това е "Спортен клуб по плуване ВСИ" - трън в очите на някои, но определено клуб с бъдеще! 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Баща на плуващи деца

Баща на плуващи деца

05.07.2021 | 11:02

Големи благодарности за всеотдайната работа на целия екип в "Спортен клуб по плуване ВСИ" !!! Няма по-добро място и по-загрижено ръководство и треньори в град Пловдив . Благодарности за всичко което правите за нашите деца ! Успех

Отговори
5 5
Ангел хранител

Ангел хранител

03.07.2021 | 09:43

Благодарим ти Боби, толкова радост за децата ни, за нас, донесе твоята добродетел! Площадката за деца с увреждания, която направи… да си здрав, щастлив и още много шампиони в клуба ти желаем! Целуваме те!

Отговори
9 3

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?