Василис Дамянидис: В Бургас правят спортен туризъм, ние - туристи в спорта

С Василис Дамянидис, председател на ЖПК "Младост-91" разговаряме за проблемите в пловдивското плуване. Специалистът обяснява и защо Бургас удря в земята Пловдив по спортен туризъм. Не пропускаме темата и за новия 50-метров басейн и за това как "Жилфонд" на практика определя тренировъчния процес на плувците в басейн "Младост".

- Г-н Дамянидис, след като стана ясно мнението ви за унищожаването на научните лаборатории в спорта и спортните училища, няма как да не ви попитам как така се получи, че един клуб, който почти 25 години беше без конкуренция в България, стигна дотук?

- Това е една амбиция на мои колеги, които аз лично не знам какво искат да докажат. Раздробихме го пловдивското плуване на три. Пръкнаха се два нови клуба. В този басейн (б.а. - "Младост") вече стана тясно. И е правилно. Те като всеки клуб искат да се развиват. Имат си деца, както и ние.

Басейн "Младост" със своите шест коридора е вече тесен за трите клуба по плуване в Пловдив

- Да разбирам ли, че спасението е завършването на строителството на 50-метровия басейн?

- Да, няма друга алтернатива. Иначе какво направихме? Разбихме един силен клуб и пропадаме. Събирахме се два пъти и им казах: Вижте, на Народното събрание пише, че съединението прави силата. Дайте да се обединим отново, вие абсолютно нищо не губите. Само ще спечелим. Защото, ако съберем точките на трите клуба от първенствата, то Черно море ще ни диша праха.

- Мъдрите хора казват, че всичко на този свят опира до пари. В пловдивското плуване така ли е?

- Това ми е  болката в плуването и съжалявам, че така ще приключи моят ръководен път на управленец в плуването. Казвам на колегите: Вие искате пари, а не искате да измислим как да ги набавим. Ето ви за пример волейбола. В България има 6 отбора на ниво. Марица взима 150-200 хиляди лева. Баскетболът - 200-300 хиляди. Добре, с какви очи ние ще застанем пред кмета и да искаме пари. Ето имаме сега човек на Олимпиадата (б.а. - Йосиф Миладинов). Сега ние сме трети-четвърти, другите са осми-девети, третите по-назад.

- В крайна сметка приходите на трите клуба в Пловдив, ако се обединят, няма да намалеят, нали така?

- Абсолютно. Аз това им предлагах. Оставете си клубовете, работете си с подрастващите в тях. Взимайте си такси. Участвайте си в турнирите. Но след това като дойде времето при старша да речем, се обединяваме и казваме, че всички ще участват от името на един клуб. Но тогава можем да отидем в общината и да кажем: Дадохме 150 000 на Марица, на нас ни трябват 50-60, жизненоважни ни са.  Тогава нито един състезател от трите клуба няма да плаща такса за състезание. Правим едно звено от 5-6-7 души, преценяваме, че са перспективни, и продължават. Даваме ги на Ботко (б.а. - Трендафилов), защото той е доказан треньор. 

- Всъщност това обединение и да стане, не опира ли всичко до построяването на 50-метровия басейн?

- Идваме до болната тема. Вече четири години се боря да променя нещата, но уви. Всеки казва, че съм прав, а после си караме постарому. Сега какво се получава! Дойдат празници, врътват ключа на басейна. Последната събота на месеца - санитарен ден. Като прибавим и авариите с отоплението и други, се получава следното - от четири години (това е олимпийският цикъл) ти фактически си изпълнил три. Едната ти я няма. Е, добре, как да бъдем равностойни?!

Заради Кодекса на труда и щатовете в "Жилфонд" басейнът остава празен в събота и неделя. Така готвим плувци на петдневна работна седмица.

Мъча се за това с "Жилфонд", не става. Направихме среща с кмета. Пиша писмо до Титюков (б.а. - зам.-кмет по спорта) в другите почивни дни поне по една тренировка да правим. Да ни дадат възможност да ползваме басейна, като ние ще заплащаме на персонала им. Той парафира отгоре за съдействие. Отива писмото в "Жилфонд" и - нищо. Е, как става той да ми управлява тренировките? В плуването, като не тренираш 4-5 дни, и се връщаш в подготовката с месец назад. В началната фаза може, ще ги изкарам да тичат. Ама в същинския период къде да плуват? В Гребната? 

- Предполагам всичко опира да липсата на общинска фирма като "Пловдив спорт".

- Да, всички отчитат закриването <210> като грешка голяма. В крайна сметка не може външни за плуването хора да ми определят тренировките и цикъла. Време е да решат и този проблем. Ще дойде една чистачка, ще отвори басейна, на обяд ще заключи, ще си получи парите и всички доволни. Обясняват ми неща, уповавайки се на Кодекса на труда. Те ми казват: Ами лекар? Добре, лекарят идва винаги сутрин и си отива в 14 часа. От 14 до 21 кой е лекар на басейна? Е, кажи ми де, в този град нещо случва ли се?

- Добре, ако новият басейн бъде построен, той пак ли ще отиде в "Жилфонд"?

- Да, точно. Ще си го затварят събота и неделя и ще си карат така. Просто те си решават неща, без да се допитват до нас, спортните хора. Добре де, ето, питам: Защо кметът на Бургас (със 70 и кусур процента печели изборите) го прави? В Пловдив се говори за всякакъв туризъм. Никой не говори за спортния туризъм.

В Бургас е друго. Кметът построи и супермодерен басейн, и спортна зала. Той казва така: Ние сме туристическа дестинация, но само през лятото. Зимните месеци трябва да направим нещо, за да пълним хотелите. Ето ги. Вижте календара на плуването - всичките състезания се дават там. Миналия уикенд 900 души бяха в Бургас на турнира. Ние правим турнири също, но  Бургаската община им дава 23-24 хиляди лева за турнира. Миналата година там се проведе "Комен Къп". Срещам колега Метин, наш изселник в Турция, сега отговаря за една от националните им гарнитури. Групата им беше дошла с два големи автобуса, минимум 90 човека - по 120 евро на нощувка.

- В крайна сметка плуването е в основата на здравето, това би следвало да е доктрина на всички управляващи?

- Ненапразно в Европейската харта пише "основен спорт плуването". Древните гърци казват, че който не може да чете, пише и плува е неук. Вижте кога хората са го разбрали това! Затова някой трябва да седне и да разпише ясни правила.

Тук нищо не става. Направихме преди 4-5 години с един мой колега - Стоян Дойков, проект за учредяване на фондация за спорт в Пловдив. Каква ни беше идеята? Общината казва: тази година сме заделили 500 000 лева. Вкарват се по сметката на фондацията. Провежда се мероприятие на Гребната. Знаеш ли, че там остават чисти 2 милиона. От тях общината дава 500-600 хиляди лева, но не получава нищо обратно. Защо? Защото са го дали на една частна фирма. Тя прибира всичко. Ако отидем до хотелиерите и им кажем 2 лева от всяка нощувка, свързана с мероприятието, да влиза във фонда? Това го пращаме в общината на Титюков. От там ни дума, ни вопъл, ни стон.

Според шефа на ЖПК "Младост-91" пловдивските управници трябва да се научат от колегите си в Бургас на спортен туризъм

- Кое е последното нещо, което сте опитали да промените в спорта в Пловдив?

- Последното е "Жилфонд". Поисках и ни събраха на среща в кулата на Гребната. Трите клуба и още 10-15 юристи. Загубиха ни над един час да ни обясняват как трябва и учениците от Спортното училище да си плащат. Видите ли, издръжката била голяма, а постъпления нямало. Попитах юриста, който е толкова юрист, колкото и аз папа: Вие четете ли законите? Ако не ги разбирате и искате да ги тълкувате, направете едно питане до юридическия отдел на министерството. Казано е, че учениците ползват базите безплатно.

Търсят пари, но не където трябва. Парите са пред тях, те не виждат. Направили 20 лева месечна карта детето да плува. Като ги разделиш, ако идва два пъти, е стотинки. Не може да си плати душа. Преди 10 години картата беше 60 лева за 8 посещения. И никой не мрънкаше. Сега просто някой да удари по масата и да реши кардинално нещата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?