Строим зали и стадиони за милиони. А кой ще ги стопанисва?

В Пловдив има общински предприятия за всякакви дейности и ОП-та с шефове, но без дейности. В същото време обаче бази са натресени като доведено дете на "Жилфонд".

Спортната база в Пловдив се множи, както приляга на изконната българска столица на спорта. Новата зала "Дунав" за 4 млн. лева вече е издигнала снага, а от вчера майсторите монтират термопанелите по северната фасада. Всеки момент трябва да бъдат обявени и обществените поръчки за реконструкциите на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". В администрацията не са отписали и проектите за изграждане на модерен плувен комплекс на мястото на басейн "Младост", втори гребен канал и реконструкция на стадион "Пловдив". Планирани са и няколко малки зали и физкултурни салони в училищата. Ако всичко това се реализира,  общите инвестиции в спортни бази в следващите години ще надхвърлят 100 милиона лева. Дано да стане. И да се случи обаче, възниква въпросът кой ще се грижи за съоръженията. Докато строим нови бази, голяма част от старите, като залите до стадион "Христо Ботев" и спорната с Пловдивския университет "Академик", се рушат. Други се управляват лошо и тегнат като камък на шията за общинския бюджет.

За да се отърве от досадните харчове, предишната администрация раздаде голяма част от базите за стопанисване на спортните клубове

и така прехвърли на тях част от бремето за оперативните разходи. Преди това ликвидира общинското предприятие "Пловдивспорт" и прехвърли активите му към "Жилфонд".   

Според всеобщото мнение на спортните хора решението е глупаво. В Общината работят 15 общински предприятия с най-различни дейности. Доскоро имаше и такива като зоопарка, с директор и персонал, но без дейности. За управлението на многофункционалната спортна зала "Колодрума" също бе създадено специализирано ОП. И в същото време рушащият се стадион "Пловдив", Гребният канал, зала "Олимпиада" и другите обекти, за които няма наематели или концесионери, са натресени като доведено дете на "Жилфонд", където и без това си имат достатъчно работа със стопанисването и ремонтите на над 3000 общински къщи и апартаменти. 

С предложение на тогавашния кмет Иван Тотев

останалите дейности, които извършваше "Пловдивспорт", бяха прехвърлени към други общински структури

- поддържането на на зелените площи към спортните съоръжения отиде под шапката на ОП "Градини и паркове", управлението на имотите - в  дирекция "Общинска собственост", а организирането на спортните мероприятия - към дирекция "Спорт и младежки дейности".  

Оптимизиране на общинските структури бе мотивът за закриването на общинското предприятие, чийто шеф бе покойният вече Георги Славков. Говори се, че именно легендата на "Ботев" е бил трън в очите на бившия кмет. И понеже не е било удобно работливият и принципен носител на "Златната обувка" да бъде заменен с някоя партийна калинка, от Общината са решили да ликвидират цялото предприятие. 

Мотивите за "оптимизация" не издържат, защото

със закриването на няколкото щата в "Пловдивспорт" Общината не спечели почти нищо. 

От онзи момент до днес се разкриха десетки други работни места в общинските предприятия „Многофункционална спортна зала“ (което управлява и стопанисва Колодрума), „Младежки център" и новото звено към  "Жилфонд", което да се грижи вече за общинските спортни имоти. В него бяха включени 17 работници от същото предприятие, предимно строители, които да правят текущ ремонт на базите. Те, естествено, си имат и шеф.  

Силите обаче видимо не стигат, а работата често прилича на зле организиран хаос. Причината е, че стопанинът на базите "Жилфонд" е в ресора на зам.-кмета по строителството Плавен Райчев, косачите и поли​ва​чи​те от "Градини и Паркове" са под шапката на зам.-кмета Илия Кирчев, който отговаря за екологията и зелената система, а мероприятията на дирекция "Спорт и младежки дейности" са в ресора на зам.-кмета Георги Титюков.

При тази тромава схема е очевидно, че

възстановяването на "Пловдивспорт" е наложително.

Проблемите със спортните бази в града тепърва ще растат с очаквания бум на строителство. 

Ако кметът на Пловдив Здравко Димитров (между другото - човек от спорта) иска да направи нещо добро с бърз ефект за пловдивския спорт, трябва да има смелостта да възстанови общинското предприятие, а за да не трупа нови разходи за чиновници, може да влее в него и Колодрума. Защото, за да заработи по-добре прескъпата многофункционална зала, <210> трябва просто добър мениджър, а не цяло ОП, и то при положение че всички други зали и стадиони са набутани в  "Жилфонд", чиито работници и служители и без това си имат достатъчно работа. 

 

Сменят 2 крушки на Гребната сякаш местят Хеопсовата пирамида

В спортните среди отдавна се разказват анекдоти за организацията на работата в поддържането на спортните бази. За подмяната на две крушки от осветлението около Гребната например се губи почти работен ден на няколко души.

За сведение на незапознатите, технологията е следната: от "Жилфонд" имат офис на кулата на Гребния канал. Работещите там обаче трябва да направят заявка до шефа си, за да получат разрешение за подмяната на въпросните крушки на стойност 5 лева. След парафа трябва да отскочат до склада на улица "Гевгели" в "Кючук Париж" да вземат "оборудването". После се връщат на Гребната да ги монтират и след това пишат протокол за свършената работа. Абе, сякаш местят Хеопсовата пирамида.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?