Ясен Петров: В дербито е по-важен резултатът, а не играта

Ясен Петров е бил титуляр и на Ботев Пд и на Локо Пд. В тази връзка го потърсиме за интервю. Той дипломатично отказа да анализира играта на двата отбора, но заяви, че ще присъства на сблъсъка. Петров говори и за работата си в Китай, където доскоро водеше Шъдзяджуан за втори път. От 2013-а насам с малки прекъсвания 51-годишният специалист неизменно работеше в най-многолюдната страна в света.

Г-н Петров, задава се страстна седмица за българския футбол - първо пловдивското, а после и вечното дерби. Ще посетите ли някой от двубоите?

- Прекрасна седмица за зрителите. Сигурно ще посетя пловдивското дерби. Но нека и хората да отидат на стадионите, а не да са пред екраните.

Сега Локо може би е с едни гърди напред?

- Не искам да използвам клишета. Всичко, което може да се каже за едно дерби, вече е употребено. Аз съм повече зрител, моето пожелание е да гледам някакъв добър футбол. Обикновено по-важен е резултатът.

Ботев ще е без Неделев в този мач, ще се отрази ли на дербито като цяло?

- Последното, което искам да коментирам са състави, възможности, треньори... Спирам дотук. Не искам. Отскоро съм тук и не е редно да давам такива коментари. Как приемате факта, че и двата тима са водени от чужденци? - Пожелавам успех на всички. Това си е избор на работодателите и всеки носи отговорност. Светът стана шарен и отворен. И ще продължава да е все по-динамичен.

България затворена страница ли е за вас?

- Не. Всяка една държава е отворена за мен, стига да има добри условия.

Отпочинахтели  си вече от престоя в Китай?

- Не съм бил и уморен. Разделихме се като приятели, всичко е наред. Животът продължава. Всеки търси нови предизвикателства. Истината е, че близо пет години работих в Китай и имах нужда да обърна повече внимание на семейство, приятели, а и на себе си. И в момента съм много зареден физически и психически, но човек има нужда от малко време да обърне внимание на семейството си.

Имаше ли варианти да останете или да продължите в друг клуб?

- Варианти винаги има, но нищо не е на всяка цена. Отделен е въпросът как, къде, какво... Въпрос на виждане от моя страна. Но истината е, че при всяко отиване до Китай човек трябва да преценява какъв е отборът, какви са целите. Не е лесно, трябва да се чака, защото конкуренцията там вече е изключително висока. Започнаха да привличат големи имена и не е толкова лесно толкова дълго време някой да се задържи в страната. Нещата са много динамични, търсят се изключително бързи резултати. Никой за нищо не те чака.

Как оценявате работата си там?

- Не знам някой да е издържал по-дълго от мен. Бях там и три години като играч, и сега още пет като треньор. Изключително трудно е да представяш своята родина, когато работиш навън. А и плащаш висока цена за това, че си далеч от много неща и се сблъскваш с различна култура. Какво промени лично у вас престоят в Китай? - Това е голяма държава, в която човек може да види всичко. Съвсем други измерения, традиции и начин на живот. Всичко е много по-различно. Сега да гледаме към дербитата, които са най-готиното нещо във футбола.

За финал - със сигурност се радвате, че дейностите по стадион „Христо Ботев” бяха подновени...

- Играл съм на всички стадиони в града. Тръгнал съм като дете от „Спартак”, играл съм на „Колежа“, на „Лаута”, на „Марица”, на „9 септември”... Пловдив има прекрасни условия и мечтая всички стадиони да са в уникално състояние. Това е много готин и красив футболен град. Възстановяването на стадионите би бил един от най-големите подаръци за Пловдив./Тема спорт

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?