Следвайте ни

Как маймунките и Колодрума изядоха дългочакания басейн

viber icon

На 25 октомври първа копка на 50-метровия закрит плувен басейн направиха кандидатите на ГЕРБ за кметове на район „Централен“ и "Западен" Георги Стаменов и Димитър Колев, кандидатите за кмет на Пловдив и на "Централен" от "Кауза Пловдив" Николай Бухалов и Георги Титюков.

Спортният физиотерапевтичен център ще има 1100 седящи места. Уникална преграда може да го разделя на две и така ще се получават два 25-метрови басейни. Изпълнител е „Главболгарстрой“. Проектът ще струва 12,8 милиона лева.

Това бе официалната част, сега фанфари няма, пари в бюджета за строежа - също. Марица потърси мнението по казуса на адв. Веселина Александрова - председател на групата на "Демократична България" в ОбС. Ето какво сподели тя:

Видно от заложеното в бюджета за 2020 г., строителството на новия плувен комплекс с 50-метров басейн няма да бъде започнато.

В разгара на предизборната кампания бе сключен договор с Главболгарстрой за строителството на нетърпеливо чакания басейн, бе направена първата копка от Иван Тотев и толкоз. От сключения договор става ясно, че плувният комплекс ще се изгради до юни 2021 година, но строителството зависи от заложеното в бюджета финансиране. Ако са заложени средства, ще се строи, а ако не – няма. Така за 2019 г. са предвидени 1 млн.лв. в бюджета, а за 2020 и 2021 г. по договор Община Пловдив трябва да заложи по близо 6 млн. лв. за всяка или общо около 13 млн.лв. Е, да, но в тазгодишния бюджет тази сума я няма. В предвидените капиталови разходи този разход отсъства. Това значи две неща: първо – дружеството Главболгарстрой не е длъжно да извършва каквото и да е строителство по договора тази година и второ – общината може да понесе сериозна санкция по договора в размер на 5 % от стойността му, а това ще са 650 000 лева в канала.

В същото време се предвижда поредната финансова инжекция за два обекта, които са спорни по отношение тяхната необходимост и принос за града – 1,4 млн. лв. за Зоологическата градина и близо 1 млн. лв. за „допълващо осветление” за Многофункционална спортна зала Колодрума.

Зоологическата градина бе спряна още в далечната 2008 година заради несъответствия с изискванията и няколко поколения деца израснаха без нея. Предвидена през 2013 година да е „най-модерната” и дори с огромни аквариуми с акули, тя отдавна вече е остаряла като концепция. Изобщо такъв род атракции са проект от миналото. Това, че вече 12 години не работи, не спира обаче разходите по нея – разплатени са поне 4 млн.лв. за строителство, което вече се руши и ежегодно се разходват средства за заплати за нейните служители (такава „служба” не е за изпускане). Тази година се предвижда още строителство за 611 000 лв., закупуване на животни и пушки за приспиването им. И така общо 1.4 млн.лв. за имитация на работа. Миналата година трябваше да „заработи” и да е „безплатна до края на годината” според тогавашните изказвания на кмета на официалния водосвет. Безплатна беше, почти – само няколко милиона от нашите пари. И продължаваме да наливаме пари.

Зала Колодрума също „най-модерна” и „изработена по всички стандарти” не спира да поглъща средства за допълване на нещо-си. Близо 60 млн. лв. струваше тя на пловдивчани, но ежегодно продължава да се оскъпява, защото все от още нещо се нуждае. Тази година ще хвърлим поредния милион, за да се допълни осветлението. На какво ще свети допълнително не знам – в годината на Европейска столица на културата трябваше да пращи от събития и публика предвид липсата на големи зали в града. Е, имало е цели 8 събития там (за сравнение в Дом на културата „Борис Христов” – 81 събития). Поне бие Панаира, където има 1.

В допълнение към неоправданото харчене на пари в Пловдив имаме една огромна администрация, за чиито заплати и осигуровки през 2020 г. отиват цели 58 % от бюджета на Пловдив. Още по-неприятно става, като сложим издръжката на отделните звена на бюджета. Така разходите набъбват до 85 %. В същото време инвестициите в нещо трайно, което няма да се изяде и изпие, а по дефиниция трябва да остане и да носи доходи на града, са едва 9,8 %, заедно с няколкото бездънни ями, в които упорито наливаме пари.

Има нещо сбъркано в този „бизнес план” – парите не правят пари и не носят добавена стойност за жителите на Пловдив. Същественият въпрос за града е не дали има пари, а как се харчат наличните, осигурени от пловдивчани. С този бюджет, който скоро ще се приеме, ни очаква една посредствена година, в която няма да има пари за важни за града проекти.

Юлиян Ангелов

Юлиян Ангелов

Журналист - екип "Спорт"

Юлиян Ангелов от юни 1992 година работи в спортния екип на вестник "Марица". Към момента и за Спорт в marica.bg.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?