Галина Китена: Догодина се очертават престижни събития в "Колодрума"

Пловдивската зала „Колодрума“ ще бъде домакин на Европейското първенство по колоездене на писта от 11 до 15 ноември тази година. Новината съобщи Владимирос Петсас, който е координатор на състезанията на Европейския колоездачен съюз, който дойде в Пловдив лично да инспектира условията, които предлага пловдивската зала. 

За коментар по темата, както и за това как функционира залата през и след извънредното положение, разговаряме с Галина Китена – директор на „Колодрума“.

- Г-жо Китена, какви са резултатите от проверката на комисията от Европейската федерация за домакинство на квалификациите в Колодрума?

Комисарят на Международния колоездачен съюз г-н Владимирос Петсас, в присъствието на кмета на град Пловдив г-н  Здравко Димитров, зам.-кмета по  „Спорт и младежки дейности“ г-н Георги Титюков и г-н Драгомир Кузов - президент на Българската федерация по колоездене, направи оглед на пистата и залата във връзка с Европейското първенство по колоездене на писта и потвърди, че те отговарят напълно на изискванията за колоездачни състезания от най-висок ранг.

В знак на добра воля в зала „Колодрума“ със съдействието на Европейския колоездачен съюз ще бъде инсталирано скъпо и висококачествено измервателно оборудване и софтуер, които ще се ползват както за състезанието, така и за бъдещи прояви. Щастливи сме, че пистата окончателно ще получи заслужено международно признание и официален сертификат от МКС.

- Покрай кризата с Covid-19 и отминалото вече извънредно положение, получихте ли някаква финансова подкрепа от Голяма Община за поддръжка на залата и ако да, на колко възлиза тя?

- Допълнителни финансови средства от Община Пловдив, във връзка с COVID-19, предприятието не е получило. Напротив, непосредствено след въвеждането на извънредно положение в Република България, бюджетът в разходната му част бе оптимизиран, с цел реализиране на  икономия на средства, които Община Пловдив при необходимост да  използва в усилията си за справяне с кризата.

Логистична подкрепа и пълно съдействие от Оперативния общински кризисен щаб получихме при разполагането на военно-полева болница в залата и раздаването на дарения за нуждаещите се, но помощ във финансово измерение до момента не е била необходима.

- Как се стопанисва толкова голяма зала, като „Колодрума“? Колко човека персонал са нужни, за да я поддържат?

- За поддръжка на съоръжението  и обслужване  на събитията са предвидени 13 щатни бройки. От месец март 2020 година, с цел икономия от заплати,  функционираме на критичния минимум – само с 8 служители.

- Каква е сумата за издръжка на режийните за „Колодрума“, като електричество, вода, санитарна поддръжка и пр.

- За първото полугодие на 2020 година сумата за месечна издръжка варира между 12 000 - 13 000 лв.

- Какво ще се случи с вече плануваните спортни и културни мероприятия до края на годината? Ще се състоят ли, в какъв капацитет от залата?

- В случай, че няма нови рестрикции до края на годината, ще бъдат проведени два международни танцови фестивала - „Пловдив Древен и Вечен“ и Plovdiv OPEN. Очертават се и три силни колоездачни състезания – Държавния лично - отборен шампионат, традиционният вече Румънски национален шампионат и евентуално  Европейското първенство по колоездене на писта, което би било безпрецедентно международно признание за пистата.

Поради невъзможност да ползват пълния капацитет на залата, организаторите на големи културни събития засега са по-предпазливи, но се надяваме ситуацията да се нормализира. Като най-голямата зала, като квадратура и седящи места в града, има възможност за спазване на ограниченията за публика и за физическа дистанция.

Добрата новина е ,че вече се очертават  и престижни събития за 2021 година. Залата е избрана за симфоничен концерт и откриване на фестивала на Европейска Федерация на Оркестрите, Втори международен турнир по фехтовка за купата на IFC. Водим преговори за Европейско първенство по волейбол за жени и други.

- Днес се състоя финалът на етап 2 от 67-та Международна колоездачна обиколка на България. Как премина той?

- Преди всичко, използвам случая да изразя задоволството от подновяването на Международната колоездачна обиколка на България ( МКОБ) – символ на традициите ни в колоездачния спорт. Припомням, че България е едва четвъртата страна в света след Франция, Белгия и Италия, която организира подобно престижно състезание още през далечната 1924г. и успява с малки прекъсвания да го поддържа до днешното 67-мо издание.

Имаме честта финалът на II –ри и съответно старта на III-ти етап да са пред зала „Колодрума“ , което ще предостави възможност да представим пистата на български и чуждестранни участници. Победител  в първи етап от Обиколката на България  е Alan Banaszek ( Полша), с нетърпение очакваме и името на днешния финалист.

- През месец октомври пък предстои Държавен лично-отборен шампион. Разкажете ни как ще премине той и какви мерки за безопасност са предвидени.

Държавният лично–отборен шампионат под егидата на Българската федерация по колоездене ще се проведе на  17 - 18.10.2020г. В състезанието ще премерят сили най –добрите колоездачи в категориите мъже до 23 години, мъже елит и юноши старша възраст. Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки – маски, физическа дистанция, дезинфекция, без публика или с минимален брой посетители.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Роско

Роско

29.07.2020 | 14:23

То и за това ако не отговаряше...

Отговори
0 1

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?