Габриела Петрова разкри коя е най-голямата й цел

През тази седмица Габриела Петрова спечели националната титла в тройния скок с 13.83 м. Красавицата от харманлийското село Бисер вече има квота за шампионата на планетата в Доха с 14.22 м и пред нея предстои да развие подготовката си до най-голямото спортно събитие за годината.

 

- Участието на националния шампионат не беше това, което ми се искаше. Цяла седмица се боря с неприятен летен вирус, който ми се отрази и се наруши тренировъчният процес. Продължавам да тренирам, сега ще засилим тренировките. Има време до световното, мисля, че всичко ще се нареди.


- Различен ли е сезонът за теб, след като световното първенство е чак през октомври?

- Не усещам промяна, защото, по принцип, сезонът приключва в началото на септември. Може би нагласата за световното ще бъде важна - да не си мисля, че септември месец трябва да почивам, а имам огромна цел пред себе си. Но мисля, че ще успея да се справя.

- Този сезон имаш малко състезание. Така е планирана подготовката ли?

- За мое огромно съжаление не намирам място в комерсиалните турнири, особено в Диамантените лиги. Не е по мое желание, просто организаторите са с такива предпочитания и няма как да ги задължиш да ме вземат. Но това вкарва допълнителен хъс в тренировките, надявам се, че следващият старт ще бъде доста по-успешен. Предстои ми европейски отборен шампионат през август. Оттам нататък ще направим един лагер, защото трябва да затворим подготовката преди световното. Има Балканиада септември, на която сме домакини в Правец. Ще има силна конкуренция в моите дисциплини. Така се надявам тези два старта, за които знам конкретно, че ще стартирам, да ми бъдат добра основа за световното.

 

- Със силен резултат в скока на дължина си това лято - 6.62 м. На европейското отборно първенство ще участваш ли и в двата хоризонтални скока?

- Имам желание да участвам и в скока на дължина. Програмата го позволява, първият ден е тройния скок. Скоро ще го решим. Винаги съм се възхищавала на скачачки, които скачат добре и двата хоризонтални скока - скокът на дължина е упражение, което помага за тройния. Така че ако съм добре и мога да участвам със силни резултати, защо да не участвам и с него в състезания.

 

- Олимпийският норматив от 14.32 м стои ли като основна цел?

- На всяко едно състезание, това е цел №1. Колкото по рано го покрия, толкова по-добре ще се чувствам чусто психологически и ще бъда спокойна и да се отдам само на тренировки.

 

- Разреши ли проблемите от миналата година - разбега и болки в кръса?

- Работим върху разбега. Това беше основната цел тази година. Е, допускам неточности, но на фона на миналогодишните състезания, разбезите се получават доста по-добре. Тази година се чувствам по-спокойна в сектора, успяхме да направим дълга подготовка. Но състезанията всичко ще си покаже. Проблемите в кръста няма как да се елиминират напълно. Грижим се за това да бъда в кондиция постоянно - постоянно ходя на рехабилитация. Всичко, което ми е предписано да правя, се прави. На моменти имам проблеми, но досега не са ме спирали от участия или да ми нарушат на 100% тренировъчния режим и се надявам да е така и занапред./bgathletic.com

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?