Черен ден за спорта: починаха двама големи шампиони

Спортният свят потъна в траур. Трикратните олимпийски шампиони по водна топка Дьорд Карпати и Тибор Бенедек починаха с един ден разлика. Вчера Карпати си отиде на 84-годишна възраст, обявиха от Асоциацията на безсмъртните унгарски спортисти. Причината за смъртта му не беше оповестена. 47-годишният Беденек напусна този свят днес след тежко боледуване, но естеството на заболяването не беше разкрито.

„Напусна ни Пеле на водната топка“, обяви унгарският премиер Виктор Орбан на официалната си страница във „Фейсбук“ по повод кончината на Дьорд Карпати.

Карпати, който е олимпийски шампион за 1952, 1956 и 1964 г., беше последният жив унгарски национал, участвал при победата над Съветския съюз в Мелбърн през 1956 г. Това става няколко седмици, след като СССР смазва унгарската революция.

Дьорд Карпати вкарва един гол за успеха с 4:0 на полуфиналите, известен като „Кръв във водата“. Битката в басейна е толкова сурова, че световна известност придобива снимката на унгареца Ервин Жадор, който напуска басейна с окървавено лице заради аркада след удар в окото от Валентин Прокопов. В спора за златните медали Унгария побеждава Югославия с 2:1.

Карпати има и олимпийски бронз от Рим`60, както и три европейски титли. Той е само на 17 години, когато печели златния медал от Олимпиадата в Хелзинки през 1952 г. Така става най-младият олимпийски шампион в историята на водната топка.

 Тибор Бенедек е олимпийски шампион за 2000, 2004 и 2008 г. Освен това има и по една титла от световни и европейски първенства. След края на кариерата си става треньор и в периода 2013-16 г. води националния отбор на Унгария, който извежда до златните медали през 2013 г. на световно първенство.

През 1999 г. Бенедек получава осеммесечно наказание за употреба на допинг, което изтича през април 2000 г. Това му позволява да играе на олимпийските игри в Сидни, където вкарва четири гола за победата с 13:6 над Русия във финалната среща. Той все още е рекордьор на националния отбор на Унгария по изиграни мачове - 437. През кариерата си става седемкратен шампион на Италия, шесткратен на Унгария и пет пъти печели Евролигата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Допринася ли Гребната за добро качество на живот и активен отдих в Пловдив?