Следвайте ни

Борбата се връща: Спортното ще открива новите Мърков, Орцев, Ангелов и сие

viber icon

Традиционен и успешен за Пазарджик в миналото спорт в лицето на класическата и свободна борба, се завръща като част от дисциплините на Спортното училище. 

Тази година приемът на документи за кандидатстване в школото ще бъде между 20-ти май и 20-ти юни, а в следващия един месец ще се проведат изпитите, разясни директорът на Спортното Георги Георгиев.

Приемът е 3 паралелки за 5-ти клас и една за 8-ми клас по 15 вида спорт. Новата паралелка за петокласниците е борбата. Партньор на училището е създаденият преди 1 година в Пазарджик спортен клуб по борба, на чиято база ще се провеждат тренировките. 

Заложили сме един минимум от 3 бройки при борбата, защото клубът е все още нов, но ако има по-голям интерес, още по-добре, коментира Георги Георгиев.       

В Пазарджик борбата започва да се развива организирано и масово от 50-те години на миналия век, а в началото на 60-те започва да функционира и първата спортна школа по борба в града. 

С откриването на паралелка по борба в новосъздаденото спортно училище „Георги Бенковски" (1972) значително се подобрява материалната база и се обръща по-голямо внимание на този спорт.

В следващите 20 г. в спортното училище израстват десетки борци, завоювали призови места на световни и европейски първенства и турнири.

Под ръководството на треньора Тодор Диков отборът на „Хебър" добива право да се състезава в „А" Републиканска група. Най-висок връх остава постижението на бореца Георги Мърков, който е олимпийски шампион в Мюнхен (1972). За този успех той става з.м.с. и почетен гражданин на Пазарджик, а неговият личен треньор Тодор Диков е удостоен със званието „Заслужил треньор".

През годините Пазарджик е домакин на много международни и републикански прояви, между които и на турнира „Никола Петров" (1981). Георги Мърков, Орце Орцев и Тодор Ангелов са носители на званието „Заслужил майстор на спорта", майстори на спорта са 12 борци и 14 са кандидат-майстори на спорта.

Други известни състезатели са: Николай Висов, Стоян Василев, Стефан Йорданов и Димитър Джамов. През 80-те и 90-те г. на XX в. в Пазарджик се подготвят над 90 борци, които ползват 50 тепиха, няколко спортни зали и салони.

През 1984 Орце Орцев печели сребърен медал на европейско първенство. През 1990 Тодор Ангелов печели бронз на европейско първенство, а на следващата г. - сребърен медал на свет. първенство по борба класически стил във Варна.

След промените интересът към този спорт спада и на мястото на държавния клуб „Хебър", който прекратява съществуване през 1991, се появява частен клуб „Георги Мърков" (1994), който след като спира да развива дейност, е преименуван на „Димитър Джамов" (1998).

Клубът не развива дейност след сезоните 2005 и 2006. В средата на 90-те г. на XX в. в Пазарджик се организира турнир за юноши на името на Георги Мърков с участието на 120 състезатели, като той е посветен и на 60-год. на доайена в борбата на Пазарджик Тодор Диков, който тогава празнува и 40 г. в борбата.

Майстори на спорта по борба в Пазарджик през годините са: Трайко Янъков (1971), Димитър Джамов (1979), Иван Чолев (1982), Здравко Николов (1984), Иван Терзов (1985), Недялко Георгиев (1985), Борислав Спасов (1986), Николай Георгиев (1986), Иван Божков (1987) и Тодор Ангелов (1991).

При ветераните в световните първенства по класическа борба Николай Видов има над една дузина златни и сребърни отличия. 

 

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Коментари (1)

Мирослава

20.05.2020 | 13:53

Отворете залите за националите по гимнастика!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?