Следвайте ни

600 гребци идват за Световното в Пловдив

viber icon

Шестстотин състезатели от 17 страни са заявили участие за Световното първенство по гребане за юноши и девойки, обяви председателят на Организационния комитет Иван Попов. То ще се проведе от 11 до 15 август в Пловдив. Досега имаме заявки от 17 страни с 594 гребци. С най-големи отбори са Германия - 86 гребци, САЩ - 77, и Италия - 75.

Първи пристигат отборите от други континенти, за да имат време за адаптация към „най-бързата“ вода в света, както е известен сред професионалистите каналът в Пловдив. На него са поставени 14 световни рекорда  за всички възрастови групи.

Пловдив е доказал възможностите си като организатор на най-големите гребни състезания, различното сега е, че ще бъдем по-взискателни с противоепидемичните мерки, заяви кметът на града Здравко Димитров. Той припомни, че през последните 8 години градът е бил домакин на 8 от най-големите състезания по гребане в света, а за предстоящото е бил избран в конкуренцията срещу 4 града от САЩ и Европа, които също са искали да станат домакини.

Спортистите ще бъдат настанявани в сертифицирани от Организационния комитет  хотели. В писмо от 10 май 2021 година на Мат Смит - изпълнителен директор на FISA (Световна федерация по гребане), се дава зелена светлина на Световното първенство в Пловдив. Задължително изискване е „всеки участник в регатата да представи отрицателен резултат от PCR Сovid-19 тест, не по-стар от 72 часа, в центъра за акредитация при пристигане на мястото“, пише в писмото на директора на FISA.

През 2021 година Община Пловдив е вложила близо 100 000 лева за подмяна на гребни съоръжения и за ремонт на голямото информационно видеотабло на финала на Гребния канал – оповести заместник-кметът по спорта на Пловдив Георги Титюков. Остава ни още малко работа по засаждане на нови цветя и храсти, както и боядисване на някои съоръжения, довърши той.

Прогнозата на икономическите анализатори на FISA е, че Световното първенство по гребане за юноши и девойки през август ще донесе приходи в страната и в града за 8 -10 милиона евро, съобщи председателят на Организационния комитет. По традиция отборите се съпровождат от родители и приятели на младите гребци, които не само ще подкрепят своите, но ще имат време да се запознаят с Пловдив – заключи Иван Попов.

Дончо Донев

Дончо Донев

Журналист - екип "Спорт"

Дончо Донев е завършил Английската гимназия в Пловдив, а след това ПУ Паисий Хилендарски специалност "Българска и английска филология". В екип "Спорт" на "Марица" е от март 1999 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?