Следвайте ни

Училището без физкултурен салон с трета титла на баскетбол

viber icon

За трети път поред отборът на Професионалната гимназия по туризъм "Асен Златаров" е ученически шампион на Пловдив по баскетбол при момчетата от горните класове. На финала тимът на бившия ТОХ надви връстниците си от ОМГ "Акад. Кирил Попов" с 57:53. Третото място е за ЕГ "Иван Вазов".   

Мачовете в малката зала на комплекс "Академик" бяха оспорвани и атрактивни. Момчетата от ПГТ "Асен Златаров" показаха за пореден път какво е отборен дух и сърцата игра. Преди време някогашният ТОХ бе основно училище за момичета, а младежите там се брояха на пръсти. Сега училището се развива с бързи темпове, специалностите се разнообразяват, а интересът към тях расте.

Когато учителите искат и могат 

Всичко това е и заради екипа, които работи в Професионалната гимназия по туризъм. Един от учителите там е Иван Ананиев. Той е препродавател по гражданско образование, но повече от 10 години води училищния тим по баскетбол заедно с колегите си преподаватели по физическо възпитание. А школото, което няма физкултурен салон, спечели трета поредна титла по баскетбол. Докато чертаеше тактиката за финала с Математическата в събота, Иван Ананиев следеше по телефона как се представя тимът му по дебати, който бе на състезание в София. Преди години с негова помощ възпитаник на бившия ТОХ спечели и националната олимпиада по философия в надпревара с представителите на всички елитни български училища, специализирани в хуманитарния профил. 

И докато ПГТ "Асен Златаров" вече е запазена марка в баскетбола, от картата на ученическите игри изчезнаха ЕГ "Пловдив", СОУ "Пейо Яворов" и СОУ "Патриарх Евтимий", които имат и по-добра база, и хубави салони и дълги традиции. В резултат в първенството се включиха едва пет отбора, като освен призьорите групата допълниха ПГМТ "Проф. Цветан Лазаров" и СОУ "Св. Седмочисленици". 

Духът е над всичко

Това е формулата за успех на баскетболистите от ПГТ "Асен Златаров". Момчетата отново показаха, че знаят как да воюват за своето училище, и спечелиха инфарктния финал срещу Математическата, в който 4 секунди преди края водеха едва с 55:53. Казват, че ако имат и салон, за да тренират и през зимата, ще са значително по-добри. И се надяват, че като бивш баскетболист новият кмет на Пловдив Здравко Димитров ще помогне, за да могат повече пловдивски деца и младежи да спортуват. 

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?